Wednesday, December 19, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Modern India Objective Questions & Answers P1

1. Deccan Education Society (1884) was founded by?
(A) G. V. Joshi
(B) G. G. Agarkar
(C) M. Patwardhan
(D) Annie Besant

Correct Answer: [B]

2. As a protest against Bengal partition and promotion of Swadeshi movement, the boycott of British goods was first suggested by?
(A) Krishnakumar Mitra's Sanjibani
(B) Town hall meeting of Surendranath Banerjee
(C) Rabindranath Tagore's Rakshabandhan event
(D) Motilal Ghosh in Amrit Bazar Patrika.

Correct Answer: [A]

3. 1921 Non-Cooperation movement left a deep impact on Assamese literature like 'Assam Kesari' whose actual name was
(A) N. C Bordoloi
(B) J. M Sengupta
(C) Debkanta Barua
(D) Ambikagiri Roychaudhuri

Correct Answer: [D]



4. The leader who opposed the Quit India Movement was
(A) Balraj Sahni
(B) C Rajagopalachari
(C) M N Roy
(D) Syamaprasad Mukherjee.

Correct Answer: [B]

5. Manifold human tragedies of Partition have been portrayed in
(A) Balraj Sahni's Garam Hawa
(B) Mehboob Khan's Mother India
(C) J P Dutta's Border
(D) Vijay Anand's Guide.

Correct Answer: [A]

6. The first daily English newspaper was Indian Mirror. Who was the editor of this newspaper?
(A) Rammohan Roy
(B) M G Ranade
(C) Keshab Chandra Sen
(D) Surendranath Dutta.

Correct Answer: [C]
Explanation: Debendranath Tagore has started the newspaper and later hand it over to Keshab Chandra Sen.



7. Who was the editor of 'Bandemataram'?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Madam Cama
(C) Both of them
(D) None of them.

Correct Answer: [C]
Explanation: In India, 'Bandemataram' was published by Aurobindo Ghosh whereas in Parish it was published by Madam Bhikaji Cama.

8. Which religion was mainly associated with Ajanta Cave paintings?
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Vaishnavism
(D) Saivism.

Correct Answer: [A]

9. Parshvanatha and Rishabhanatha were associated with which religion?
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Zoroastrianism
(D) Christianity.

Correct Answer: [B]

10. Fourteen Point issue raised by Md. Ali Jinnah against?
(A) Simon Commission
(B) Nehru Report
(C) August offer
(D) Wavell Plan.

Correct Answer: [B]




You can also visit:

Follow us:
Youtube ChannelStudy Like A Pro





0 Comments:

Post a Comment