Monday, October 1, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Vedic Age - MCQs


Vedic Age was contemporary to Chalcolithic period. It is one of the important chapters of Ancient Indian History. Lear Vedic Age through MCQs. MCQs are explained in details for better understanding. 


1. The Origins of Indian Music may be traced to one of the following Vedas [WBCS -1999]
(A) Rig
(B) Sama
(C) Yajur
(D) Atharva

Correct Answer: [B]
Explanation: The Vedic age was considered to be around 1500 BC to 600 BC in India. Earlier Sama Veda was known as Saman. It contains 1,875 verses that are primarily taken from Rig Veda. Earlier trace of Indian music is found in Sama Veda.
2. Sabha and Samiti are two democratic institutions of [WBCS -2000]
(a) Rigvedic Aryans
(b) Dravidians
(c) Hilly tribes of India
(d) Indus Valley people 

Correct Answer: [A]
Explanation: In the era of Vedic age there are many assemblies like Sabha, Samiti, Vidhata and Gana as mentioned in Rig Veda. Among these Sabha and Samiti were the two most important assemblies. Status of women was admirable they are allowed to participate in Sabha and Samiti. Even the King and Cheif showed eagerness to win the support of Sabha and Samiti. The important administrative division in Vedic age is Jana (Aryan tribes were known as Jana, but there was no mentioned of Janapada), vis(Jana was divided into a group of villages called vis and headed by Vrajapati), grama(vis again divided into grama and headed by gramins), kulas (grama further divided in grama i.e family and headed by kulapa).  



3. Which of the following Gods do not belong to the Rigvedic period?  [WBCS -2001]
(a) Indra
(b) Marat
(c) Shiva
(d) Aditi 

Correct Answer: [C]
Explanation: Gods mentioned in Rig Vedas are Indra, Agni, Varuna, Soma, Savitri, Vishnu, Aditi, Apsaras, Rudra, Usha and Prithvi and many more.  But there were no mentioned of God Shiva. Indra was known as Purandhara (i.e. Breaker of Fort). 250 Rig Vedic hymns are dedicated to Indra. He was the most important divinity and Agni was in 2nd in the list.
4. Whom does the Gayatri Mantra in the Rig Veda address [WBCS -2002]
(A) Indra
(B) Agni
(C) Savitri
(D) Ilsha

Correct Answer: [C]
Explanation: The famous Gayatri mantra is addressed to Savitri. Gayatri mantra was mentioned in the third mandala of Rig Veda. It is composed by the sage Viswamitra to offer prayer to solar deity Savitri.
5. During which period the Vedic Literature was composed? [WBCS -2009]
(A) 1000 B.C
(B) 3000 B.C - 2500 B.C
(C) 1500 B.C - 1000 B.C
(D) 1200 B.C - 1000 B.C

Correct Answer: [C]
Explanation:
6. Total number of Puranas [WBCS -1999]
(A) 11
(B) 18
(C) 43
(D) 10

Correct Answer: [B]
Explanation: There are total 18 Puranas. It contains many things all together like mythology, cosmology, various legends, folk belief, codes of law, miscellaneous topics. It has suggested a change in the mode of the warship from sacrifice to idol worship. It contains a description of ancient legend which was heavily colored with superstitions. The Puranas are Brahma Puran, Vishnu Purana, Shiva Purana, Padma Purana etc. 
7. The word Aryan denotes [WBCS -2009]
(A) Cultivation
(B) A race
(C) Pastoral society
(D) Brahmachari

Correct Answer: [B]
Explanation: There are many opinions regarding the Aryans. But most accepted opinion is that Aryan is a linguistic group, not a race. The people who speak Indo-European language like Greek, Latine, Germany, Persia, etc had come to India is called Aryans. They considered themselves as Nobel class. They were first settled near Indo-Gangetic(present-day in Punjab) plane in India. 



8. The first permanent home of the Aryans in India was [WBCS -2012]
(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Sindh
(D) Gujarat

Correct Answer: [A]
Explanation: Aryans had come to India around 1500BC and settled in near Indo-Gangetic (present-day in Punjab). 
9. The oldest Veda is [WBCS -2014]
(A) Atharvaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Samveda

Correct Answer: [B]
Explanation:
10. The Upanishad has compiled around [WBCS -2016]
(A) 600 BC
(B) 800 BC
(C) 1000 BC
(D) 1600-600 BC

Correct Answer: [A]
Explanation: The Upanishads consist a collection of religious and philosophical text. It was written in probably between 800 BCE and 500 BC. It was the time when the traditional Vedic religious has been questioned by Indian society.





You can also visit:

Follow us:
Youtube ChannelStudy Like A Pro







0 comments:

Post a Comment