Friday, February 1, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims 2019 Questions and Answers For Set B & Expected Cut-off P1

Helle Guys, How are you? WBCS Prelims 2019 is over. Now check out the questions and answers (Unofficial Answer Keys for Set B). We will also discuss the previous year cut-off and expected cut-off for this year. Whether you have performed well or not you have to start again until you get selected for your ultimate goal.

ENGLISH


1. Convert the given sentence into an interrogative sentence: I will meet you at the train station.
(A) When will you meet me?
(B) How will you meet me?
(C) Where will you meet me?
(D) Can't you meet me?.
Correct Answer:[C] Where will you meet me?.

2. She wanted to go on vacation, so she saved money. Convert this to a simple sentence.
(A) As she wanted to go on vacation she saved money.
(B) She saved money for vacation.
(C) She wanted to go on vacation and saved her money.
(D) Although she saved her money, she wanted to go on vacation.
Correct Answer:[B] She saved money for vacation.

3. Convert the given sentence into a simple sentence: Pancakes are delicious but not without syrup.
(A) Pancakes are delicious when served with syrup.
(B) Pancakes are delicious only with syrup.
(C) If served with syrup, pancakes are delicious.
(D) None of the above.
Correct Answer:[B].


4. Add a suitable prefix to form the opposite of the word 'Balance'.
(A) Nonbalance
(B) Unbalance
(C) Disbalance
(D) Imbalance.
Correct Answer:[D].

5. Fill in with the appropriate word: The jury___divided in their opinion.
(A) were
(B) was
(C) have been
(D) have.
Correct Answer:[A].

6. He preferred classical music ____ popular numbers. Choose the correct preposition.
(A) from
(B) of
(C) over
(D) to.
Correct Answer:[D].

7. He entered the hall in the the____part of the show. Which is the right answer?
(A) Latter
(B) Later
(C) Late
(D) Lately
Correct Answer:[A]

8. He says he has invented the time machine, which is clearly a load of cobblers.
(A) Genuine
(B) Great
(C) Nonsense
(D) Significant
Correct Answer:[C]

9. Choose the right option to rewrite the sentence:
No sooner ____ the sun risen than the fog disappeared.
(A) did
(B) has
(C) had
(D) was
Correct Answer:[C]

10. Fill in the blank with the suitable option: Let's meet ____ next week.
(A) sometimes
(B) sometime
(C) some time
(D) some times
Correct Answer:[B]

11. Select the right answer: My watch is five minutes ___ .
(A) slow
(B) lately
(C) past
(D) late
Correct Answer:[D]

12. Fill in with suitable conjunction: He advanced _____ he could.
(A) until
(B) while
(C) as far as
(D) as
Correct Answer:[C]

13. Select the correct answer to fill in the blank: I am sure I ___ him before.
(A) have met
(B) met
(C) had met
(D) will meet
Correct Answer:[B]

14. Fill in with the right option: I ____ for a long time.
(A) have known
(B) knew
(C) had known
(D) should have known
Correct Answer:[A]

15. Which is the correct form of the given sentence: They discussed about the matter.
(A) They had discussed about the matter.
(B) They should have discussed about the matter.
(C) They discussed the matter.
(D) The given sentence is correct.
Correct Answer:[C]

16. Correct the following sentence and choose the right answer: We had gone to the movies last night.
(A) We had gone to the movies last night.
(B) We went to the movies last night.
(C) We should have gone to the movies last night.
(D) We have gone to the movies last night.
Correct Answer:[B]

17. The tranquillity and sanctity of the place soothed us. Replace the underlined word with a suitable word.
(A) Security
(B) Holiness
(C) Equanimity
(D) Placidity.
Correct Answer:[B]

18. The detective suddenly______a useful clue. Fill in with the right phrasal verb.
(A) gave in
(B) came across
(C) fill up
(D) fell down.
Correct Answer:[B]

19. Find the appropriate synonym of the word 'Indefatigable'.
(A) Tireless
(B) Indomitable
(C) Unhappy
(D) Incompatible.
Correct Answer:[A]

20. The word 'Beleaguered' means
(A) Belittled
(B) Benefitted
(C) Troubled
(D) Irritated.
Correct Answer:[C]

21. Change the voice of the verb and select the correct answer:
'The script is being written.'

(A) The script will have to be written.
(B) Write the script.
(C) They are writing the script.
(D) They have been writing the script.
Correct Answer:[C]

22. The idiomatic expression.
'see eye to eye' means.

(A) agree with someone.
(B) to remain neutral.
(C) to take over (something).
(D) to enjoy the best of both.
Correct Answer:[A]

23. Ornithology is the study of
(A) Fish
(B) Coins
(C) Relics
(D) Birds.
Correct Answer:[D]

24.Ram made the most ___ his resources. Choose the correct preposition.
(A) at
(B) of
(C) from
(D) with
Correct Answer:[B]

25. The word necrophilia means
(A) Love for insects
(B) Love for children
(C) Cultivation of knowledge
(D) Fascination with dead bodies.
Correct Answer:[D]


Go to Page:  1  2 3 4 5 6 7 8

WBCS Prelims 2019 Answerkey Download:

Download WBCS Prelims 2019 answer key in PDF format. It contains 200 MCQ questions on Indian History, Indian National Movement, Indian Geography with Special Reference to West Bengal, General Science, Indian Polity and Economy, English, General Mental Ability, Current Events of National and International Importance.

WBCS Prelims Previous Year Cutoff Marks:


WBCS Prelims Cutoff Marks


This year expected cutoff marks will be 96 - 110. It is not easy to tell the exact cutoff marks. It depends on various factors like the number of vacancies, unemployment status of the country. Still, it was always considered to be safes marks for WBCS is 120. It does not matter whether you clear the prelims exam or not you have to study for the next level. So, without wasting your time, start your routine study. It makes you feel better. Hope you like this article.

Thanks,

1 comment:

  1. Please check out the Updated WBCS Preliminary 2019 Answer keys.

    ReplyDelete

WBCS Prelims and Mains App