Tuesday, April 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History MCQs For WBCS Prelims Exams P1


1. Who was given the title of Andhra - Kavita Pitamaha?
(A) Srinath
(B) Peddan
(C) Sayan
(D) Madhav
Correct Answer: [B] Peddan.


2. Who was the author of the book `Tarikh-i-Firuz Shahi'?
(A) Ziauddin Barani
(B) Al Biruni
(C) Abul Fazi
(D) Minhaj-us-Siraj
Correct Answer: [A] Ziauddin Barani.


3. Sher Shah died while attacking?
(A) Maswar
(B) Kalinjar
(C) Mandu
(D) Raisin
Correct Answer: [B] Kalinjar.


4. When did Ikhtiyaruddin Bakhtiyar Khalij invade Bengal?
(A) 1202 A.D
(B) 1206 A.D
(C) 1194 A.D
(D) 1199 A.D
Correct Answer: [A] 1202 A.D.


5. Who was the General of Sher Shah?
(A) Shayestha Khan
(B) Jaisingh
(C) Brahmajit Gaur
(D) Dilir Khan
Correct Answer: [C] Brahmajit Gaur.


6. Who caused to build Qutub Minar in Delhi?
(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Iltutmish
Correct Answer: [C] Qutbuddin Aibak.


7. Name the Sultan who introduced Rationing System in India
(A) Muhammad bin Tughlaq
(B) Firuz Tughlaq
(C) Ghiyasuddin Balban
(D) Alauddin Khalji
Correct Answer: [D] Alauddin Khalji.


8. Sakabda was started in
(A) 58 A.D
(B) 327 A. D
(C) 78 B.C
(D) 78 A.D
Correct Answer: [D] 78 A.D.


9. The battle of Tarain was fought between Muhammad Ghuri and
(A) Prithviraj Chauhan
(B) Rama Hambirdeva.
(C) Rana Sanga
(D) Rana Pratap
Correct Answer: [A] Prithviraj Chauhan.


10. With whom of the following did Shivaji sign the Treaty of Purandhar in 1665 A.D
(A) Jaisingh
(B) Prince Muazzam
(C) Shaista Khan
(D) Afzal Khan
Correct Answer: [A] Jaisingh.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App