Tuesday, April 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History MCQ For Government Exam P12


111. Who was given the title of Andhra - Kavita Pitamaha?
(A) Srinath
(B) Peddan
(C) Sayan
(D) Madhav

Correct Answer: [B] Peddan.


112. Who was the author of the book Tarikh-i-Firuz Shahi?
(A) Ziauddin Barani
(B) Al Biruni
(C) Abul Fazi
(D) Minhaj-us-Siraj

Correct Answer: [A] Ziauddin Barani.


113. Sher Shah died while attacking?
(A) Malware
(B) Kalinjar
(C) Mandu
(D) Raisin

Correct Answer: [B] Kalinjar.


114. When did Ikhtiyaruddin Bakhtiyar Khalij invade Bengal?
(A) 1202 A.D
(B) 1206 A.D
(C) 1194 A.D
(D) 1199 A.D

Correct Answer: [A] 1202 A.D.


115. Who was the General of Sher Shah?
(A) Shayestha Khan
(B) Jaisingh
(C) Brahmajit Gaur
(D) Dilir Khan

Correct Answer: [C] Brahmajit Gaur.


116. Who caused to build Qutub Minar in Delhi?
(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Iltutmish

Correct Answer: [C] Qutbuddin Aibak.


117. Name the Sultan who introduced Rationing System in India
(A) Muhammad bin Tughlaq
(B) Firuz Tughlaq
(C) Ghiyasuddin Balban
(D) Alauddin Khalji

Correct Answer: [D] Alauddin Khalji.


118. Sakabda was started in
(A) 58 A.D
(B) 327 A. D
(C) 78 B.C
(D) 78 A.D

Correct Answer: [D] 78 A.D.


119. The battle of Tarain was fought between Muhammad Ghuri and
(A) Prithviraj Chauhan
(B) Rama Hambirdeva.
(C) Rana Sanga
(D) Rana Pratap

Correct Answer: [A] Prithviraj Chauhan.


120. With whom of the following did Shivaji sign the Treaty of Purandhar in 1665 A.D
(A) Jaisingh
(B) Prince Muazzam
(C) Shaista Khan
(D) Afzal Khan

Correct Answer: [A] Jaisingh.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App