Tuesday, April 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History MCQs For Government Exams P11



101. Who wrote Buddhacharita ?
(A) Basumitra
(B) Vishakhadatta
(C) Nagarjuna
(D) Asvaghosa

Correct Answer: [D] Asvaghosa.

102. The founder of Nanda Dynasty was
(A) Dhana Nanda
(B) Nagadasaka.
(C) Kalasoka
(D) Mahapadma

Correct Answer: [D] Mahapadma.




103. The 1st capital of Maga was
(A) Rajagriha
(B) Vaishali
(C) Pataliputra
(D) Kashi

Correct Answer: [A] Rajagriha.

104. The author of 'Kadambarit was
(A) Bhababhuti
(B) Banabhatta
(C) Kshemendra
(D) Kalhana

Correct Answer: [B] Banabhatta.

105. Whose contemporary was famous of grammarian Patanjali ?
(A) Vasudeva Kamba
(B) Gantami Putra satakarni
(C) Agri mitra Sunga
(D) Pushya Mitra Sunga

Correct Answer: [D] Pushya Mitra Sunga.

106. Paragal Khan helped in bringing the first ever Bengali translation of the
(A) Upanishad
(B) Brahma Sutra
(C) Ramayana
(D) Mahabharata

Correct Answer: [D] Mahabharata.

107. Amir Khasru was the Court Poet of
(A) Ghiyasuddin Tughluq
(B) Akbar
(C) Balban
(D) Alauddin Khilji

Correct Answer: [D] Alauddin Khilji.




108. Which of the following are true with regard to the Gandhara School of Art?
(A) It was also known as Buddhist Art
(B) Its figure was superior to the Mathura School of Art.
(C) Buddha's figure appears here for the first time
(D) Its craftsmen used a white stone to make images

Correct Answer: [C] Buddha's figure appears here for the first time.

109. Who among the following Sultans of Delhi wanted to become Second Alexander and conquer the world?
(A) Muhammad Bin Tugluq
(B) None of them
(C) Alauddin Khilji
(D) Ghiyasuddin Balban

Correct Answer: [C] Alauddin Khilji.

110. Alexander fought against the Purus on the banks of the river
(A) Ravi
(B) Iravati
(C) Indus
(D) Jhelum.

Correct Answer: [D] Jhelum.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App