Thursday, March 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History MCQs For WBCS Exams P1


1. Which one of the following is more probable regarding the Harappa Script?
(A) Pictographic
(B) Summerian
(C) Proto Dravidian
(D) Sanskritic
Correct Answer: [A] Pictographic.


2. The great Bath was found in
(A) Mohenjo-Daro
(B) Kalibangan
(C) Lothal
(D) Harappa
Correct Answer: [A] Mohenjo-Daro.


3. Which emperor has been called Napolean of India?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II Vikramaditya
(C) Asoka
(D) Kanishka
Correct Answer: [A] Samudragupta.


4. The first metal discovered by man was
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Iron
(D) Aluminum
Correct Answer: [B] Copper.


5. Who composed the Allahabad Prasasti?
(A) Harisena
(B) Vasumitra
(C) Asvaghosha
(D) Nagarjuna
Correct Answer: [A] Harisena.


6. Which was a major part of the Indus Valley?
(A) Chanhudaro
(B) Mehargarh
(C) Lothal
(D) Kalibangan
Correct Answer: [C] Lothal.


7. What was the policy of Samudragupta in the south?
(A) Digvijay
(B) Dharmavijaya
(C) Conquest
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Dharmavijaya.


8. Who was the first independent King of Bengal?
(A) Gopala
(B) Mahasengupta
(C) Sasanka
(D) King Ganesh
Correct Answer: [C] Sasanka.


9. The Indus Valley Civilization belongs to the
(A) Mesolithic period
(B) Chalcolithic period
(C) Neolithic period
(D) Paleolithic period
Correct Answer: [B] Chalcolithic period.


10. Who wrote Ramcharita ?
(A) Sandhyakara Nandi
(B) Tulsi Das
(C) Banabhatta
(D) Kalidasa
Correct Answer: [A] Sandhyakara Nandi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App