Thursday, March 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs on Ancient Indian History P2


11. Total number of Puranas
(A) 43
(B) 10
(C) 11
(D) 18
Correct Answer: [D] 18.


12. Sulapani was a famous artist of the
(A) Pala Period
(B) Sena Period
(C) Kushana Period
(D) Gupta Period
Correct Answer: [B] Sena Period.


13. Divya was the leader of the
(A) Munda Rebellion
(B) Santal Rebellion
(C) Kaivarta Rebellion
(D) Kol Rebellion
Correct Answer: [C] Kaivarta Rebellion.


14. With the people of which country Harappan people carried trade ?
(A) Russia
(B) Summer
(C) China
(D) Iran
Correct Answer: [B] Summer.


15. Who was the court poet of Samudra Gupta?
(A) Aryabhatta
(B) Harisena
(C) Asvaghosha
(D) Nagarjuna
Correct Answer: [B] Harisena.


16. Which of the following is a Harappan site located in Rajasthan?
(A) Kalibangan
(B) Lothal
(C) Mohenjodaro
(D) Suktagendor
Correct Answer: [A] Kalibangan.


17. Name the last Tirthankara
(A) Siddhartha
(B) Silbhadra
(C) Parsvanath
(D) Mahavira
Correct Answer: [D] Mahavira.


18. Rice cultivation is associated with the Harappan site of
(A) Kot Diji
(B) Ropar
(C) Kalibangan
(D) Lothal
Correct Answer: [D] Lothal.


19. Taxila was the famous site of
(A) Gupta Art
(B) Mauryan Art
(C) Early Vedic Age
(D) Gandhara Art
Correct Answer: [D] Gandhara Art.


20. Sabha & Samiti are two democratic institutions of
(A) Hilly tribes of India
(B) Indus Valley people
(C) Rigvedic Aryans
(D) Dravidians
Correct Answer: [C] Rigvedic Aryans.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App