Friday, April 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science (Chemistry) MCQs For WBCS Prelims and Mains P1


1. The highest amount known element is
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Argon
(D) Helium.
Correct Answer: [B] Oxygen.


2. Which set of condition represents the easiest way to liquify a gas?
(A) Low-temperature & low pressure.
(B) High-temperature & high pressure.
(C) Low-temperature & high-pressure.
(D) Low-temperature & low pressure.
Correct Answer: [C] Low-temperature & high-pressure..


3. The most abundant rare gas in the atmosphere is
(A) Argon
(B) Xenon
(C) Helium
(D) Neon.
Correct Answer: [A] Argon.


4. Water gas is a mixture of
(A) Carbon monoxide and Nitrogen
(B) Carbon dioxide and Nitrogen
(C) Carbon monoxide and Hydrogen
(D) Carbon dioxide and Hydrogen.
Correct Answer: [C] Carbon monoxide and Hydrogen.


5. Which of the following gasses is most responsible for recent death in AMRI, Kolkata?
(A) Methane
(B) Hydrogen sulfide
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide.
Correct Answer: [D] Carbon monoxide..


6. Atoms with the same mass number but having different nuclear charges are called
(A) Isochores
(B) Isotones
(C) Isotopes
(D) Isobars.
Correct Answer: [D] Isobars..


7. The number of electrons present in H+ is
(A) Zero
(B) One
(C) Two
(D) Three.
Correct Answer: [A] Zero.


8. The strongest electropositive element is
(A) Mg
(B) K
(C) Cs
(D) Li.
Correct Answer: [C] Cs.


9. Ethyl alcohol is completely mixed with water. It can be separated from that mixture by
(A) Fractional distillation
(B) Allowing the water to evaporate
(C) Using a separating funnel
(D) Evaporation.
Correct Answer: [A] Fractional distillation.


10. Which of the following modes of expressing concentrations is independent of temperature?
(A) Normality
(B) Formality
(C) Molarity
(D) Molality.
Correct Answer: [D] Molality..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App