Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science (Physics) MCQs For WBCS Prelims and Mains P1



1. In the International System of Units (S.I.), number of supplementary units is
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) Many.

Correct Answer: [B] 2.

2. Water is boiling in a flask over a burner. To reduce its boiling temperature one must
(A) Supply heat from a less intense source.
(B) Connect the mouth of the flask to a compressor.
(C) Reduce the surrounding temperature.
(D) Connect the mount of the flask to an evacuating system.

Correct Answer: [D] Connect the mount of the flask to an evacuating system.

3. When a body is raised upwards from the Surface of the earth, its weight shall
(A) decrease
(B) fluctuate
(C) increase
(D) remain the same.

Correct Answer: [A] decrease.

4. A balloon filled with hydrogen bursts on reaching high altitude because
(A) The surface of the balloon gets melted
(B) It is a natural phenomenon
(C) The pressure inside the balloon becomes less
(D) The pressure inside the balloon becomes more.

Correct Answer: [D] The pressure inside the balloon becomes more.

5. In simple harmonic motion the kinetic energy
(A) Is zero in the mean position
(B) Is always constant
(C) Is never zero
(D) Becomes zero twice in every period.

Correct Answer: [D] Becomes zero twice in every period.




6. A piece of cotton cloth gets wet if one end of it is dipped in water in a glass. This is due to
(A) Elasticity
(B) Capillarity
(C) Gravitation
(D) Viscosity.

Correct Answer: [B] Capillarity.

7. When an object is placed between two parallel mirrors, the number of images formed will be
(A) Thirty-Two
(B) Infinite
(C) Eight
(D) Two.

Correct Answer: [B] Infinite.

8. An example of a scalar quantity is
(A) Momentum
(B) Energy
(C) Velocity
(D) Force.

Correct Answer: [B] Energy.

9. Which one will you correct myopic vision?
(A) A convex lens of proper power
(B) Convex spectacle lens of suitable length
(C) A concave lens of suitable focal length
(D) Sphero-cylindrical lens.

Correct Answer: [C] A concave lens of suitable focal length.

10. A piece of a metal plate with a circular hole is heated. If the metal plate expands on heating, the diameter of the hole will
(A) Increase or decrease depending on the diameter of the hole
(B) Increase or decrease depending upon the metering of the plate
(C) increase
(D) Decrease.

Correct Answer: [C] increase.



0 Comments:

Post a Comment