Wednesday, December 19, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Biology MCQ (General Science) Objective Q&A P1

1. Which of the following can indicates the air pollution of an area?
(A) Bacteria
(B) Algae
(C) Fungus
(D) Mosses

Correct Answer: [D]
Explanation:
2. Which is not true for bio-fertilizer?
(A) Release nitrogen more slowly
(B) Does not badly affect the pH of the soil.
(C) More efficient than chemical fertilizer
(D) It is eco-friendly

Correct Answer: [C]
Explanation:



3. Which of the following isotope is used for the treatment of thyroid?
(A) I-313
(B) Co-60
(C) P-32
(D) C-14

Correct Answer: [A]
Explanation:
4. The metallic component of chlorophyll
(A) Mn
(B) Mg
(C) C
(D) N

Correct Answer: [B]
Explanation: Formula of chlorophyll  C55H72O5N4Mg . 
5. Which vitamins contain cobalt?
(A) B1
(B) B3
(C) B12
(D) B2

Correct Answer: [C]
Explanation:



6. Normal human blood is
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Neither acidic nor basic
(D) None of this

Correct Answer: [B]
Explanation: pH of human blood is ranged between 7.35 - 7.45
7. Earliest gland appeared in the human embryo is
(A) Pituitary gland
(B) Thyroid gland
(C) Thymos
(D) Hypothalamus

Correct Answer: [A]
Explanation: The earliest organ appears in the embryo is the heart.
8. The largest organ of the human body is
(A) Liver
(B) Skin
(C) heart
(D) Stomach

Correct Answer: [B]
Explanation: Skin is the largest organ whereas the largest internal organ is liver.
9. Dormancy of seeds is promoted by?
(A) ABA
(B) IAA
(C) Auxin
(D) Gebbrilin

Correct Answer: [A]
Explanation: Abscisic Acid(ABA) control the dormancy of seeds. It is also called anti-gibberellin hormone.
10. Dengue is caused by Flavivirus. What is the vector of dengue fever?
(A) Aedes Mosquito
(B) Female Anopheles mosquito
(C) Male Anopheles mosquito
(D) Culex mosquito

Correct Answer: [A]
Explanation: Female mosquito only bite.

  • Dengue, yellow fever is caused by Aedes mosquito.
  • Malaria is caused by Anopheles mosquito. 
  • Filariasis is caused by Culex mosquito.




You can also visit:

Follow us:
Youtube ChannelStudy Like A Pro








0 Comments:

Post a Comment