Saturday, April 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Biology MCQ For WBCS Prelims and Mains Exams P20


191. Watson and Crick are famous for their discovery of
(A) Structure of DNA
(B) Antibodies
(C) Life history of Plasmodium Vivax
(D) Vaccinia

Correct Answer: [A] Structure of DNA.


192. The well-known antibiotic penicillin is obtained from this plant group:
(A) Lichen
(B) Angiosperm
(C) Algae
(D) Fungi

Correct Answer: [D] Fungi.


193. RNA of a retrovirus can produce DNA by
(A) Endonuclease
(B) Reverse transcriptase.
(C) DNA polymerase
(D) RNA polymerase

Correct Answer: [B] Reverse transcriptase..


194. The Pyrimidine bases in a DNA are:
(A) Cytosine and Guanine
(B) Thymine and Cytosine
(C) Adenine and Guanine
(D) Thymine and Adenine

Correct Answer: [B] Thymine and Cytosine.


195. One turn of DNA helix measures
(A) 24A°
(B) 44A°
(C) 34A°
(D) 3.4A°

Correct Answer: [C] 34A°.


196. The tasar silk fiber is produced by
(A) Philosomia ricini
(B) Antheraea assamensis
(C) Antheraea mylitta
(D) Bombyx mor

Correct Answer: [C] Antheraea mylitta.


197. Which of the following can indicates the air pollution of an area?
(A) Bacteria
(B) Algae
(C) Fungus
(D) Mosses

Correct Answer: [D] Mosses.


198. Which is not true for bio-fertilizer?
(A) Release nitrogen more slowly
(B) Does not badly affect the pH of the soil.
(C) More efficient than chemical fertilizer
(D) It is eco-friendly

Correct Answer: [C] More efficient than chemical fertilizer.


199. Which of the following isotope is used for the treatment of thyroid?
(A) I-313
(B) Co-60
(C) P-32
(D) C-14

Correct Answer: [A] I-313.


200. The metallic component of chlorophyll
(A) Mn
(B) Mg
(C) C
(D) N

Correct Answer: [B] Mg.
Explanation: Formula of chlorophyll C-55 H-72 O-5 N-4 Mg




You can download objective (MCQ) questions and answers on Biology in PDF format for off-line study. You can also download study materials for WBCS prelims and main from the Study Material section.

0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App