Saturday, April 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Previous Years Questions on General Science (Biology) P19


181. The WISC R test is
(A) A group test for children
(B) A group test for adults
(C) An individual test for adults
(D) An individual test for children
Correct Answer: [D] An individual test for children.


182. The stage of mitosis in which chromosomes become V, J, L, or I shaped?
(A) Anaphase
(B) Telophase
(C) Prophase
(D) Metaphase
Correct Answer: [A] Anaphase.


183. Ozone depletion in Antarctica is caused by the formation of
(A) Freon
(B) Chlorine nitrate
(C) Nitrogen dioxide
(D) Sulfur dioxide
Correct Answer: [A] Freon.


184. The greenhouse effect is caused by the addition of too much of this compound in the atmosphere
(A) Water vapor
(B) Dust Particles
(C) Carbon dioxide
(D) Ammonia
Correct Answer: [C] Carbon dioxide.


185. A Cladogram depicts the hypothesis of
(A) Genetic relationship
(B) Taxonomic relationship
(C) Evolutionary relationship
(D) Phonetic relationship
Correct Answer: [C] Evolutionary relationship.


186. Vinegar is a dilute solution of
(A) Ethanol
(B) Acetic acid
(C) Formaldehyde
(D) Formic acid
Correct Answer: [B] Acetic acid.


187. The enzyme 'DNA gyrase' is associated with the function of
(A) Lipid biosynthesis
(B) DNA damage
(C) Protein syntheses
(D) DNA replication
Correct Answer: [D] DNA replication.


188. Fixation of nitrogen is meant
(A) Manufacture of nitrogen from the air.
(B) Conversion of nitrogen into nitric acid.
(C) Liquefaction of nitrogen.
(D) Conservation of atmospheric nitrogen into a useful component
Correct Answer: [D] Conservation of atmospheric nitrogen into a useful component.


189. Which Carbohydrate is used commercially in the silvering of mirrors?
(A) Cellulose
(B) Glucose
(C) Sucrose
(D) Fructose
Correct Answer: [B] Glucose.


190. Succinic acid dehydrogenase to give
(A) Iso-citric acid
(B) Fumaric acid
(C) Malic acid
(D) Formic acid
Correct Answer: [B] Fumaric acid.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App