Saturday, April 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science Topics (Biology) - WBCS Previous Years Questions P18


171. A short day plant has a critical day length of 14 hours. It will flower when the day length is
(A) 12 hours
(B) 16 hours
(C) 15 hours
(D) 18 hours
Correct Answer: [A] 12 hours.


172. The technique of DNA sequencing was discovered by
(A) Frederick Sanger
(B) E.M. Southern
(C) H.G. Khorana
(D) Watson and Crick
Correct Answer: [A] Frederick Sanger.


173. Fruit fall can be prevented by spraying
(A) Cytokinins
(B) NAA
(C) IAA
(D) Abscisic acid
Correct Answer: [C] IAA.


174. Chemically Sporopollenin is a
(A) Protein
(B) Lactic acid
(C) Co-polymer of carotenoids & fatty acid
(D) Carbohydrate
Correct Answer: [C] Co-polymer of carotenoids & fatty acid.


175. The simple microscope was first invented by
(A) Purkinje
(B) Robert Brown
(C) Robert Hooke
(D) Leeuwenhoek
Correct Answer: [D] Leeuwenhoek.


176. The gene for Haemophilia is
(A) Y - linked
(B) Located in autoscme
(C) X- linked recessive
(D) X - linked dominant
Correct Answer: [C] X- linked recessive.


177. The polytene chromosome is found in the cells of
(A) Neuron of insects
(B) Liver of man
(C) Salivary gland of larvae of flies
(D) None of the above
Correct Answer: [C] Salivary gland of larvae of flies.


178. Refrigeration helps in food preservation by
(A) Providing a cover of ice over food
(B) Stopping enzyme action
(C) Killing bacteria and germs
(D) Greatly retarding the rates of a biochemical reaction
Correct Answer: [B] Stopping enzyme action.


179. In the International System of Units (S.I.), number of supplementary units is
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) Many
Correct Answer: [A] 2.


180. "Particulate theory of inheritance" was proposed by
(A) Herman Muller
(B) T. H. Morgan
(C) Charles Darwin
(D) Gregor Johann Mende
Correct Answer: [D] Gregor Johann Mende.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App