Saturday, April 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Sets on General Science (Biology) P17


161. Monocotyledonous plants show which of the following feature?
(A) Flowers are trimerous
(B) Perennial growth
(C) Leaf shows reticulate venation
(D) Tap root system
Correct Answer: [A] Flowers are trimerous.


162. The total mass of all the organisms of given type and/or in a given area is called
(A) Biomarker
(B) Biosensor
(C) Biome
(D) Biomass
Correct Answer: [D] Biomass.


163. Kranz anatomy states that the plant has
(A) C2 cycle
(B) C3 cycle
(C) C4 cycle
(D) Both C3 and C4 cycle
Correct Answer: [C] C4 cycle.


164. Name one rootless plant.
(A) Monochoria
(B) Pistia
(C) Ceratophyllum
(D) Eichhornia
Correct Answer: [B] Pistia.


165. The portion of the carapace which covers the gill of prawn is known as
(A) Branchiostegite
(B) Branchiostegal spine
(C) Bronchus
(D) Branchiostegal membrane
Correct Answer: [D] Branchiostegal membrane.


166. An example of the modified underground stem is
(A) Groundnut
(B) Turnip
(C) Carrot
(D) Potato
Correct Answer: [D] Potato.


167. Necton is
(A) animals associated with aquatic plants.
(B) submerged plants in the water.
(C) floating organisms in the water.
(D) swimming organisms in the water
Correct Answer: [D] swimming organisms in the water.


168. Which one of the following is a rich source of amylase?
(A) Thyroid
(B) Pancreas
(C) Brain
(D) Blood
Correct Answer: [B] Pancreas.


169. Phenotypic ratio of Mendelian Dihybrid cross is
(A) 3 : 4 : 3 : 1
(B) 1 :2 : 1 :1
(C) 9 : 3 : 3 : 1
(D) 1 : 1 : 1 : 1
Correct Answer: [C] 9 : 3 : 3 : 1.


170. "Natural Selection" is the theory from
(A) T. H. Morgan
(B) None of the above
(C) G. J. Mendel.
(D) Charles Darwin
Correct Answer: [D] Charles Darwin.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App