Saturday, April 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Quiz on General Science (Biology) For WBCS Prelims Exams P16


151. As per the concept of Scheduler Indian wildlife conservation, Rhinoceros indicia is incorporated in
(A) Schedule I
(B) Schedule II
(C) Schedule III
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Schedule II.


152. Gynobasic style is present in which family?
(A) Labiatae
(B) Orchidaceae
(C) Mawaceae
(D) Solanaceae
Correct Answer: [D] Solanaceae.


153. Oxygen was discovered by
(A) Charles
(B) Boyle
(C) Priestley
(D) Lavoisier
Correct Answer: [C] Priestley.


154. Ban body is absent in somatic cell of
(A) Turner syndrome individuals.
(B) A sub-human mammalian female individual.
(C) Klinefelter syndrome individual.
(D) Triple X syndrome individual
Correct Answer: [A] Turner syndrome individuals..


155. In monohybrid cross of Mendel, when a pure tall plant was crossed with a dwarf plant, all the F1 progeny were tall, because of
(A) Incomplete dominance
(B) Epistasis
(C) Co-dominance
(D) Dominance
Correct Answer: [D] Dominance.


156. Coconut inflorescence is
(A) Cyathium
(B) Spadix
(C) Racemose
(D) Hypanthium
Correct Answer: [B] Spadix.


157. AIDS/HIV virus is a type of
(A) Either DNA or RNA virus
(B) Both DNA and RNA virus
(C) DNA virus
(D) RNA virus
Correct Answer: [D] RNA virus.


158. Which metal is present in chlorophyll?
(A) Aluminum
(B) Magnesium
(C) Iron
(D) Zinc
Correct Answer: [B] Magnesium.


159. A bacterium differs from virus with respect to
(A) DNA
(B) RNA
(C) Both RNA and DNA
(D) None of the above
Correct Answer: [C] Both RNA and DNA.


160. During cell division, DNA synthesis takes place in
(A) Prophase
(B) Telopliage
(C) Interphase
(D) Anaphase
Correct Answer: [C] Interphase.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App