Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Online Preparation of General Science (Biology) P15


141. Which metal ion is associated with Haemoglobin
(A) Al+++
(B) Mn++
(C) Mg++
(D) Fe++
Correct Answer: [D] Fe++.


142. The nitrogen base absent in DNA
(A) Thymine
(B) Cytosine
(C) Uracil
(D) Adenine
Correct Answer: [C] Uracil.


143. Which one of the following is a protein deficiency disease?
(A) Kwashiorkor
(B) Retinoblastoma
(C) Pellagra
(D) Ricket
Correct Answer: [A] Kwashiorkor.


144. Which of the following is the producer in a pond ecosystem?
(A) Herbivores
(B) Carnivores
(C) Phytoplankton
(D) Zooplankton
Correct Answer: [C] Phytoplankton.


145. n essential constituent of the plant cell is the carbohydrate
(A) Starch
(B) Lignin
(C) Cellulose
(D) Sucrose
Correct Answer: [C] Cellulose.


146. The plant body is not 'differentiated into root, stem and leaves' in
(A) Gymnosperms
(B) Algae
(C) Pteridophytes
(D) Angiosperms
Correct Answer: [B] Algae.


147. Normal human blood is
(A) Neutral
(B) Variable
(C) Acidic
(D) Alkaline
Correct Answer: [D] Alkaline.


148. The lowest rate of photosynthesis takes place in
(A) Greenlight
(B) Red light
(C) Blue light
(D) Orange light
Correct Answer: [A] Greenlight.


149. Which of the following is a terrestrial alga?
(A) Spirulina
(B) Sargassum
(C) Chlorella
(D) Terentepohlia
Correct Answer: [B] Sargassum.


150. The digested food is absorbed in
(A) Intestine (Large)
(B) Colon
(C) Stomach
(D) Intestine
Correct Answer: [D] Intestine.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App