Monday, May 13, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Modern India MCQs, PDF For WBCS Prelims, Mains P2



11. The A.I.T.U.C.was established in
(A) 1925
(B) 1930
(C) 1915
(D) 1920

Correct Answer: [D] 1920
Note: All India Trade Union Congress (A.I.T.U.C) was founded on 31 October 1920. The founding president of this organization was Lala Lajpat Rai. It was the oldest trade union in India. Lala Lajpat Rai was popularly known as Punjab Kesari. In 1928 he was involved in the protest against Simon Commission in Lahore. He was lathi (baton) charged during this protest and injured which lead to death on 17 November 1928.

12. The first Newspaper which was published in India was titled
(A) Bombay Herald
(B) Madras Courier
(C) The Bengal Gazette
(D) The Calcutta Chronicle

Correct Answer: [C] The Bengal Gazette
Note: Hicky's Bengal Gazette/ The Bengal Gazette was also known as The Original Calcutta General Advertiser. It was and weekly newspaper in the English language published from Calcutta (Now Kolkata). It was the first newspaper printed in Asia by James Augustus Hicky. It was also popularly known for its strong critic against the British administration in India and promotion of the anti-war and anti-colonial rule in India. 

13. Who founded the Atmiya Sabha?
(A) Shibnath Shastri
(B) Keshab Chandra Sen
(C) Rammohon Roy
(D) Debendranath Tagore

Correct Answer: [C] Rammohon Roy

14. `Voice of India' was published from
(A) Madras
(B) Delhi
(C) Calcutta
(D) Bombay

Correct Answer: [D] Bombay

15. The first National News Agency of India was
(A) The Hindustan Review
(B) The Associated Press of India
(C) The Indian Review
(D) The Free Press of India

Correct Answer: [D] The Free Press of India




16. Which incident in the colonial history of India marks the first war of independence?
(A) Chittagong Armoury Raid
(B) Sepoy Mutiny in 1857
(C) The peasant uprising at Chaurichaura
(D) The Naval Mutiny of 1946

Correct Answer: [B] Sepoy Mutiny in 1857

17. What was the Wahabi movement?
(A) A move to oppose religions attitude
(B) Movement of organizing people
(C) A religious movement led by S.A Brelvi
(D) None of these

Correct Answer: [C] Religious movement led by S.A Brelvi

18. Who among the following founded a national paper, a national school, and a national gymnasium in the second half of the nineteenth century?
(A) Nabagopal Mitra
(B) Satyendrailath Tagore
(C) Jatindranath Tagore
(D) Rajnarayan Bose

Correct Answer: [A] Nabagopal Mitra




19. Who founded Abhinav Bharat?
(A) V.D. Savarkar
(B) Bipin Chandra
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Barinchi Kr Ghosh

Correct Answer: [A] V.D. Savarkar

20. Nil-Darpan was written by
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Rames Chandra Datta
(C) Dinabandhu Mitra
(D) Harish Chandra Mukherjee

Correct Answer: [C] Dinabandhu Mitra

Download:

History MCQ PDF For Prelims/ Main ( 50 Questions)

For more Objective Questions and Answers on Modern Indian History PDF please visit Study Material page.







0 comments:

Post a Comment