Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History PDF, MCQs for WBCS/ SSC CGL P4


31. Where was the Gadar party established?
(A) Amritsar
(B) Washington
(C) San Francisco
(D) Lahore
Correct Answer: [C] San Francisco.


32. Who was the Viceroy of India when the Quit India Movement started in 1942?
(A) Wavel
(B) Minto
(C) Linlithgow
(D) Willington
Correct Answer: [C] Linlithgow.


33. Who introduced the system of Civil Services?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hardinge
(D) William Bentinck.
Correct Answer: [B] Lord Dalhousie.


34. Who was the founder president of the Swaraj Party?
(A) Rajendra Prasad
(B) Rajagopalachari
(C) Motilal Nehru
(D) C.R. Das.
Correct Answer: [D] C.R. Das..


35. Who was the Governor General of India at time of the Sepoy Mutiny?
(A) Dalhousie
(B) Canning
(C) Lord Hastings
(D) Wellesley.
Correct Answer: [B] Canning.


36. The English Language was adopted as a medium of Instruction in higher education during the Governor-Generalship of
(A) Lord William Bentinck
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Minto.
Correct Answer: [A] Lord William Bentinck.


37. The last Governor General of India was
(A) Rajendra Prasad
(B) J.L.Nehru
(C) Mountbatten
(D) Rajagopalachari.
Correct Answer: [D] Rajagopalachari..


38. Who introduced Permanent Settlement?
(A) John Shore
(B) Lord Bentinck
(C) Lord Cornwallis
(D) Warren Hastings.
Correct Answer: [C] Lord Cornwallis.


39. Who was the First Governor General of independent India?
(A) Lord Wavell
(B) Lord Mountbatten
(C) Chakravarti Rajagopalachari
(D) Clement Attlee.
Correct Answer: [D] Clement Attlee..


40. Titumir was associated with movement
(A) Aligarh
(B) Ahmadiyya
(C) Wahabi
(D) Faraji
Correct Answer: [C] Wahabi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App