Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Online Preparation of Modern History MCQs and Notes P4



31. Who is the author of the book Geography of the purans?
(A) Moonis Raza
(B) S.Mazzafar Ali
(C) Swami Pranabananda
(D) Swami Vivekananda

Correct Answer: [B] S.Mazzafar Ali

32. The Mohammedan Literacy Society was founded at the initiative of
(A) Abdul Latif
(B) Atom Khan
(C) Sayed Amir Ali
(D) Sir Syed Ahmed Khan.

Correct Answer: [A] Abdul Latif.

33. The Santhal Revolt took place in the year
(A) 1859
(B) 1871
(C) 1855
(D) 1857.

Correct Answer: [C] 1855.

34. The Aligarh Movement was started by
(A) A.K. Azad
(B) Theodore Beck
(C) Syed Ahmed Khan
(D) M.A. Jinnah.

Correct Answer: [C] Syed Ahmed Khan.

35. Which place did the Santhal call Damin-i-Koh?
(A) Rajmahal hills
(B) Hazaribagh
(C) Dhalbhum
(D) Palamau.

Correct Answer: [A] Rajmahal hills.




36. Which of the following Statements about R.M.Roy is correct?
(A) He was a pioneer of Indian journalism
(B) He was no interested in contemporary international events
(C) He represented a synthesis of the thoughts of east and West
(D) He laid the foundations of the reform of Indian Society.

Correct Answer: [D] He laid the foundations of the reform of Indian Society.

37. Who is Known as the Father of Modern India?
(A) Mahatma Gandhi
(B) W. C. Banerjee
(C) Rammohan Roy
(D) Jawaharlal Nehru.

Correct Answer: [C] Rammohan Roy.

38. Who was referred to by Lord Mountbatten as the "one man frontier army"?
(A) Sarat Chandra Bose
(B) M. K. Gandhi
(C) Abdul Ghaffar Khan
(D) Subhas Chandra Bose.

Correct Answer: [B] M. K. Gandhi.

39. The system of open competitions through examination for-entering civil services was introduced in
(A) 1853
(B) 1858
(C) 1813
(D) 1833.

Correct Answer: [A] 1853.




40. The Arya Samaj at Bombay was founded in
(A) 1876
(B) 1880
(C) 1870
(D) 1875

Correct Answer: [D] 1875.








0 comments:

Post a Comment