Saturday, September 29, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Source of Ancient Indian History - Multiple Choice Questions P1

1. The Aihole inscription was written by?
(A) Kautilya
(B) Horisena
(C) Rovikirti
(D) Nayanika.

Correct Answer: [C] Rovikirti.
Explanation: Ravikirti was a court poet of Chalukya King, Pulakeshi II who in the throne from 610 to 642 CE.

2. Who was issued the Khalimpur copper plate
(A) Devapala
(B) Ramapala
(C) Dharmapala
(D) Mohipala I.

Correct Answer: [C] Dharmapala.
Explanation: Dharmapala was the real founder of Pala dynasty. He took the title "Prameswara Parambhattrak". Patliputra was the capital during his time. He constructed the Vikram Shila and Somapuri mahabihar (monastic complex). He revived Nalanda. He organized the Kannoj assembly. 



3. Achievement of Samudra Gupta was written in Allahabad inscription. It was written by?
(A) Kalhon
(B) Bilhann
(C) Banabhatta
(D) Harisena.

Correct Answer: [D] Harisena.
Explanation: Harisena was court poet of Samudra Gupta.

4. Which books mentioned the varna system for the first time?
(A) Manusanhati
(B) Rig Veda
(C) Atharva Veda
(D) Satapath brahmin.

Correct Answer: [B] Rig Veda.
Explanation: 10 mandalas of Rig Vedas mentioned the varna systems, which was based on occupation. 1st and 10th mandalas were compiled in the later Vedic period. 

5. Tripitaka was the religious text of Buddhist. It was written in?
(A) Prakritik
(B) Sanskrit
(C) Pali
(D) Ardh-Magadhi

Correct Answer: [C] Pali.
Explanation: Tripitaka was written in Pali language. Pitaka means basket. The basket of expected discipline from monks (Vinaya Piṭaka), the basket of discourse (Sūtra Piṭaka, Nikayas), and the basket of special doctrine (Abhidharma Piṭaka).

    • Vinaya: the regulatory framework for the sangha.
    • Sutta: contains more than 10,000 suttas/teachings.
    • Abhidhamma: Philosophical and psychological analysis and interpretation of Buddhist doctrine.
6. Tahkik-i-hind was written by?
(A) Alberuni
(B) Al-Baradari
(C) Suleman
(D) Al-Masud.

Correct Answer: [A] Alberuni.
Explanation: Alberuni came to India with Mahmud of Ghazni during his Indian invasion. Alberuni was one of the greatest scholars of the medieval Islamic era.

7. Nashik inscription was written about?
(A) Gautamiputa Satkarni
(B) Samudra Gupta
(C) Harshavardhana
(D) Dhram Pala.

Correct Answer: [A] Gautamiputa Satkarni.
Explanation: It was written by Gautami Balashree about the achievement of her son Satkarni. Gautamiputa Satkarni was the greatest ruler of Satavahana dynasty. He called himself only Brahmana. He patronized Bramisam yet gave donations to Buddhist.



8. Ibn Battuta came to India during?
(A) Akbar
(B) Muhammed Bin Tughlak
(C) Iltutmis
(D) Alauddin Khalji.

Correct Answer: [B] Muhammed Bin Tughlak.
Explanation: Ibn Battuta came to India during the region of Muhammed Bin Tughlak and join as a Qazi in Delhi. He came from Morocco. 

9. The oldest book in the world?
(A) Iliyad
(B) Odici
(C) Rig Vedas
(D) Zend Avesta.

Correct Answer: [C] Rig Vedas.
Explanation: Rig Vedas is the oldest religious text in the world. It contains 1,208 hymns and 10,600 verses. Consist of 10 mandalas. 

10. What is the meaning of Vedas?
(A) Knowledge
(B) Truth
(C) Religion
(D) Unchanging.

Correct Answer: [A] Knowledge.
Explanation: Vedas means Knowledge. It is believed that Vedas was not manmade and called "Apaurusheya". At the beginning Vedas was not in written form, It was kept in mind by listening generation by generation so it is called Shrutis.


Page:  1  2  3  4  5  6  7

Video:






0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play