Thursday, December 20, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Vijayanagar Empire - MCQ with Details Explanation

1. Whose regime is called the Golden Age of Telugu Literature?
(A) Deva Raya I
(B) Krishna Deva Raya
(C) Vira Narasimha
(D) Deva Raya II.

Correct Answer: [B]
Explanation:

2. Peddana (Allasani Peddana) was considered as the 'Grandfather of Andhra Poem'. He was a member of Ashtadiggjas. Ashtadiggjas were patronized by?
(A) Deva Raya II
(B) Vira Narasimha Raya
(C) Deva Raya I
(D) Krishna Deva Raya

Correct Answer: [D]
Explanation: Krishnadevaraya was the greatest king of the Vijayanagar Empire. He was a scholar of Sanskrit and Telugu. Jambavati Kalyana ( in Sanskrit) and Amuktamalyada (in Telugu) were writtten by him.



3. Vijayanagar empire was destroyed in the battle of Tilakotta in the year of
(A) 1565
(B) 1656
(C) 1498
(D) 1541

Correct Answer: [A]
Explanation:

4. Harihara and Bbukka Rai have founded the Vijayanagar empire. They belong to which clan?
(A) Saluva
(B) Sangama
(C) Tuluva
(D) Aravidu

Correct Answer: [B]
Explanation:

5. The Vijayanagar king who conquered the Singhal in 1442 is
(A) Harihara I
(B) Harihara II
(C) Deva Raya I
(D) Deva Raya II

Correct Answer: [D]
Explanation: Deva Raya II was the greatest king of Sangama dynasty. He has written 'Mahanataka Sudhanidhi' in the Sanskrit language.

6. Persian ambassador Abdur Razzaq and Italian treader Niccolo De Conti had come to the court of?
(A) Vira Narasimha Raya
(B) Krishna Deva Raya
(C) Harihara II
(D) Deva Raya II

Correct Answer: [D]
Explanation:

7. A treaty has been signed between Portuguese Governor Almeida and Vijayanagar king to provide horses to Vijayanagar empire. Who is the King?
(A) Vira Narasimha Raya
(B) Harihara II
(C) Deva Raya II
(D) Krishna Deva Raya

Correct Answer: [A]
Explanation:



8. What was the bone of connotation between Vijayanagar and Bahmani Kingdom?
(A) Raichur Doab
(B) Kannouj
(C) Madurai
(D) Tanjore

Correct Answer: [A]
Explanation:

9. The medieval Vijayanagar empire was named after its capital city Vijayanagar. Its ruins are now a world heritage center. What is the present name of the city surrounded by its ruins?
(A) Badami
(B) Bidar
(C) Hampi
(D) Mysore

Correct Answer: [C]
Explanation:

10. Portuguese travelers Domingo Paes has come to the court of?
(A) Deva Raya II
(B) Krishna Deva Raya
(C) Harihara II
(D) Deva Raya I

Correct Answer: [B]
Explanation:

Page:  1  2  3  4  5  6  7




You can also visit:

Follow us:

Youtube ChannelStudy Like A Pro


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App