Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History MCQs of WBCS Previous Years P17


161. Shivaji's coronation took place in the year
(A) 1674 A.D.
(B) 1675 A.D
(C) 1672 A.D.
(D) 1673 A.D.
Correct Answer: [A] 1674 A.D..


162. The general who was killed while fighting in the battle of Plassey is
(A) Miran
(B) Mir Madan
(C) Mohanlal
(D) Mirza Haider
Correct Answer: [B] Mir Madan.


163. Among the officers of Md. Ghori, Bengal was conquered by
(A) Ikhtiaruddin Md Baktyar Khalji
(B) Tnghrid Khan
(C) Qutubuddin Aibok
(D) Tajuddin Yildij
Correct Answer: [A] Ikhtiaruddin Md Baktyar Khalji.


164. Who tried to implement 'Hindu-Pada- Padshahi'?
(A) Baji Bao I
(B) Bhaskar Pandit
(C) Shivaji
(D) Balaji Viswanath
Correct Answer: [A] Baji Bao I.


165. Who of the following put up stiff resistance against Alexander? ore
(A) Porus
(B) All of the
(C) Ambhi
(D) Mahapadma
Correct Answer: [A] Porus.


166. Who was the Muslim general to have conquered Bengal in 13th C.A.D?
(A) Chenghe Khan
(B) Tunuchin Temuchin
(C) Afzal Khan
(D) Iktiaruddinbin-Baktiar Khllji
Correct Answer: [D] Iktiaruddinbin-Baktiar Khllji.


167. Who was called ""Chanakya of Maratha Politics?""
(A) Nana pharanbis
(B) Mahadaji Scindia
(C) Baji Rao II
(D) Balaji Biswanath
Correct Answer: [A] Nana pharanbis.


168. Whose regime is called the Golden Age of Telugu Literature?
(A) Deva Raya I
(B) Krishna Deva Raya
(C) Vira Narasimha
(D) Deva Raya II
Correct Answer: [B] Krishna Deva Raya.


169. Peddana (Allasani Peddana) was considered as the 'Grandfather of Andhra Poem'. He was a member of Ashtadiggjas. Ashtadiggjas were patronized by?
(A) Deva Raya II
(B) Vira Narasimha Raya
(C) Deva Raya I
(D) Krishna Deva Raya
Correct Answer: [D] Krishna Deva Raya.
Explanation: Krishnadevaraya was the greatest king of the Vijayanagar Empire. He was a scholar of Sanskrit and Telugu. Jambavati Kalyana ( in Sanskrit) and Amuktamalyada (in Telugu) were writtten by him.


170. Vijayanagar empire was destroyed in the battle of Tilakotta in the year of
(A) 1565
(B) 1656
(C) 1498
(D) 1541
Correct Answer: [A] 1565.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App