Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs on Medieval Indian History Previous Years P16


151. Who said: 'Sab Lal ho Jayega'?
(A) Tegh Bahadur
(B) Ranjit Singh
(C) Guru Gobind Sing
(D) Ajit Singh
Correct Answer: [B] Ranjit Singh.


152. Lilavati was translated into Persian by
(A) Dasa
(B) Abu Talib Kasim
(C) Faizi
(D) Abul Fazi
Correct Answer: [C] Faizi.


153. What did the Sikh mean by Misl?
(A) A political unit
(B) A book
(C) A tax
(D) Area Conquered by them
Correct Answer: [A] A political unit.


154. Who was the Hindu ruler defeated in the Second Battle of Terrain)
(A) Joypal
(B) Raja Shankar
(C) Lakshmansena
(D) Prithviraj
Correct Answer: [D] Prithviraj.


155. Ahaliya Bai belonged to the family of the
(A) Sindhia
(B) Bhosle
(C) Holkar
(D) Gaekward
Correct Answer: [C] Holkar.


156. Who were the participants in the tripartite struggle in northern India from the 8th to the 10th Century?
(A) Cholas, Pratiharas, Rashtrakutas
(B) Palas, Cholas, Rashtrakutas
(C) Palas, Cholas, Pallavas
(D) Palas, Pratiharas, Rashtrakutas
Correct Answer: [D] Palas, Pratiharas, Rashtrakutas.


157. Ranjit Singh was a leader of the
(A) Kanheyamisl
(B) Gobindmisl
(C) Sukerchakia misl
(D) Bhangi misl
Correct Answer: [C] Sukerchakia misl.


158. Ram Rahim ek hai, nam dhara hai do' who preached during the Sultanate?
(A) Nanak
(B) Dadu
(C) Sri Chaitanya
(D) Kabir
Correct Answer: [D] Kabir.


159. Who among the following was not involved in the conspiracy against Siraj-ud-Daulah?
(A) Mohanlal
(B) Clive
(C) Manikchand
(D) Omichand
Correct Answer: [A] Mohanlal.


160. Which Muslim invader conquered Bengal during the time of Lakshmanasena
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Muhammad Ghori
(D) Bakhtiyar Khilji
Correct Answer: [D] Bakhtiyar Khilji.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App