Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Economy MCQ For WBCS, SSC CGL, Rail and Other Govt Exams P1



1. Name the international financial institution which controls the exchange value of currencies of different countries
(A) IMF (International Monetary Fund)
(B) None of the above
(C) Federal Reserve system of USA
(D) International Bank for reconstruction and development

Correct Answer: [A] IMF (International Monetary Fund).
2. World Trade Organisation was established in the year
(A) 2000
(B) 2005
(C) 1986
(D) 1995

Correct Answer: [D] 1995.




3. Planning Commission of India is a
(A) A department of State Government
(B) A subsidiary of Reserve Bank of India
(C) Statutory Body
(D) A department of Central Government

Correct Answer: [D] A department of Central Government.
4. Revenue from agricultural income tax is collected and received by
(A) Local Self Government
(B) Both Union and State Government
(C) Only the Union Government
(D) Only State Government

Correct Answer: [D] Only State Government.
5. Community Development Programme stared in
(A) 1972
(B) 1980
(C) 1952
(D) 1956

Correct Answer: [C] 1952.
6. Center-State financial relations are looked after by
(A) Ministry of Finance
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Sarkaria Commission

Correct Answer: [C] Finance Commission.
7. SEBI is the acronym of -
(A) Securities and Exchange Board of India
(B) Scheduled Castes and Educationally Backward classes of India
(C) State Education Board of India
(D) South Eastern Bank of India

Correct Answer: [A] Securities and Exchange Board of India.




8. When was the concept of the Human Development Index (HDI) introduced by the United Nations Developmentment Programme?
(A) 1993
(B) 1995
(C) 1990
(D) 1991

Correct Answer: [C] 1990.
9. NABARD is associated with
(A) Rural development
(B) Development of railways
(C) Industrial development
(D) Urban development

Correct Answer: [A] Rural development.
10. If the withdrawal of a worker from employment does not create any output loss, this situation is known as
(A) Disguised unemployment
(B) Frictional unemployment
(C) Search unemployment
(D) Voluntary unemployment

Correct Answer: [A] Disguised unemployment.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play