Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Set on Indian Economy P2



11. Green Revolution has led to a marked increase in
(A) Interpersonal inequalities
(B) Regional inequalities
(C) Productivity of wheat
(D) All of the above

Correct Answer: [C] Productivity of wheat.

12. The period of Annual plans 1966-69, is usually regarded as
(A) A period of cessation of all plan activities
(B) Plan rest period
(C) Temporary plan period
(D) Plan Holiday

Correct Answer: [D] Plan Holiday.




13. The objectives of land reforms are
(A) Economic development with equity in the distribution
(B) Increases in the purchasing power of rural people
(C) Increases in production
(D) All of the above

Correct Answer: [D] All of the above

14. Green Revolution occurred first in
(A) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(B) Gujarat and Maharastra
(C) Punjab and Haryana
(D) Bihar and West Bengal

Correct Answer: [C] Punjab and Haryana.

15. A mixed economy is one
(A) Public Sector operate successfully
(B) Where the private sector is policed by the State Sector
(C) Where domestic and foreign trade are intermixed
(D) When private and public economic units operate side by side

Correct Answer: [D] When private and public economic units operate side by side.

16. The purpose of the Community Development Programme was
(A) To cultivate the spirit of self-reliance and initiative among rural people
(B) All of these objectives
(C) To create a scientific outlook among rural people
(D) To solve the unemployment problem

Correct Answer: [B] All of these objectives.

17. Under the chairmanship of Pandit Jawaharlal, Nehru Planning Commission was formed in the year
(A) 1951
(B) 1952
(C) 1949
(D) 1950

Correct Answer: [D] 1950.




18. The real introduction of Decentralized Planning in India was made for the first time during the
(A) 9th Plan
(B) 10th Plan
(C) 7th Plan
(D) 8th Plan

Correct Answer: [D] 8th Plan.

19. The Green Revolution in agriculture has made the Indian farmers dependent on
(A) Indigenous
(B) Availability of micro-nutrients
(C) Machines
(D) Fertilizers and pesticides

Correct Answer: [D] Fertilizers and pesticides.

20. Which Five Year Plan was suspended one year before its time schedule?
(A) Fifth Plan
(B) Sixth Plan
(C) Third Plan
(D) Fourth Plan

Correct Answer: [A] Fifth Plan.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App