Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy Quiz For WBCS, WBPSC Exams P3



21. The Second Five-Year Plan was based on
(A) German Historical School Strategy
(B) None of the above
(C) The Gandhian Strategy
(D) The Mahalonobis Strategy

Correct Answer: [D] The Mahalonobis Strategy.

22. Who maintains foreign exchange reserve in our country?
(A) Minister of Finance, Govt. of India
(B) Export-Import Bank of India
(C) Reserve Bank of India
(D) State Bank of India

Correct Answer: [C] Reserve Bank of India.




23. Who finally approves the draft five-year plan?
(A) Planning Commission
(B) The President of India
(C) Parliament and State Legislatures
(D) National Development Council

Correct Answer: [D] National Development Council.

24. Which of the following States grows sugarcane as a major crop
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Correct Answer: [A] Uttar Pradesh.

25. Apex Bank for supplying agricultural credit is
(A) NABARD
(B) Reserve Bank of India
(C) State Bank of India
(D) (B) and (C)

Correct Answer: [A] NABARD.

26. Whose name is associated with the formulation of Planning Strategy in the Second Five-Year Plan?
(A) Prasanta Chandra Mahalanobis
(B) B.R. Shenoy
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jawaharlal Nehru

Correct Answer: [A] Prasanta Chandra Mahalanobis.

27. The Indian Planning Commission was formed in the year
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1947
(D) 1949

Correct Answer: [A] 1950.




28. State Bank of India was formerly known as
(A) The Central bank of India
(B) The Industrial Bank of India
(C) The Imperial Bank of India
(D) The National Bank of India

Correct Answer: [C] The Imperial Bank of India.

29. The heavy and basic industrialization is associated with India's
(A) Sixth five-year plan
(B) Second five-year plan
(C) Third five-year plan
(D) Fourth five-year plan

Correct Answer: [B] Second five-year plan.

30. In which of the following years was the Food Corporation of India set up?
(A) 1965
(B) 1970
(C) 1955
(D) 1960

Correct Answer: [A] 1965


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play