Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy MCQ For West Bengal Civil Service Exam (WBCS) P4


31. The Planning Commission is
(A) An advisory body
(B) A department of the Ministry of Finance. Govt. of India
(C) A wing of the Ministry of Planning, Government of India
(D) Endowed with the responsibility of implementing five-year plans
Correct Answer: [A] An advisory body.


32. In the Community Development Programme, the Government provides
(A) Only financial assistance
(B) Only technical assistance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Correct Answer: [C] Both (A) and (B).


33. Finance Commission is
(A) A constitutional body appointed by the President every five years to review Centre-State financial relationship
(B) A permanent body to supervise the center-state financial relationship
(C) An organization to prepare annual budgets for the Government
(D) An organization to find out financial resources for financing Five-Year Plans
Correct Answer: [A] A constitutional body appointed by the President every five years to review Centre-State financial relationship.


34. Fiscal Deficit measures
(A) The difference between the government's consumption expenditure and tax receipt
(B) The difference between the government's revenue expenditure and revenue receipt
(C) The amount of increase in the government's debt
(D) The gap between the government's expenditure and tax receipt
Correct Answer: [C] The amount of increase in the government's debt.


35. Which out of the following, can be levied by the State Government
(A) Tax on profession
(B) Capital gains tax
(C) Income tax
(D) Wealth tax
Correct Answer: [A] Tax on profession.


36. Globalization of the Indian economy means
(A) Import liberalization
(B) Putting minimum restrictions on trade relations with other countries
(C) Establishing business units abroad
(D) Export promotion
Correct Answer: [B] Putting minimum restrictions on trade relations with other countries.


37. A system of Panchayati Raj existed even before 1947 in
(A) Tamil Nadu
(B) All of the above
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Correct Answer: [A] Tamil Nadu.


38. Planning Commission is a
(A) Non-political body
(B) Quasi-political body
(C) Political body
(D) Statutory body
Correct Answer: [B] Quasi-political body.


39. Which of the Committees or Commissions made recommendations for granting more powers and responsibilities to the Panchayati Raj?
(A) Mondal Commission
(B) None of the above
(C) Jain Commission
(D) Mehta Commission
Correct Answer: [D] Mehta Commission.


40. Balwantrai Mehta Committee was appointed
(A) To formulate child welfare programme
(B) To formulate the labor welfare programme
(C) To examine the Community Development Projects
(D) To formulate National Security Policy
Correct Answer: [C] To examine the Community Development Projects.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App