Thursday, January 31, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science Topics MCQ -Biology [WBCS|SSC|UPSC|RAIL] P1



1. Which one of the following is a Reptile?
(A) Newt / গোসাপ
(B) Shark
(C) Salamander
(D) Turtle.

Correct Answer: [D] Turtle.

2. Which one of the following animal possesses the least number of body segments?
(A) Prawn
(B) Cockroach
(C) Flatworm
(D) Earthworm.

Correct Answer: [B] Cockroach.




3. Which one of the following is a polymorphic (বহুরুপী) species?
(A) Gorilla
(B) Ant
(C) Garden Lizard
(D) Spider.

Correct Answer: [B] Ant.

4. The animal group that is not found in marine (সামুদ্রিক) water
(A) Reptiles / সরীসৃপ
(B) Aves / এভিস
(C) Mammals / স্তন্যপায়ী প্রাণী
(D) Amphibia / উভচর.

Correct Answer: [D] Amphibia.

5. The number of cervical vertebrae in the mammal is
(A) Seventy-seven
(B) Eleven
(C) Seven
(D) Seventeen.

Correct Answer: [C] Seven.

6. Limbless (প্রত্যঙ্গহীন) Amphibia belongs to the order
(A) Gymnophiona
(B) Anura
(C) Urodela
(D) None of the above.

Correct Answer: [A] Gymnophiona.

7. Birds differ from the bat in the absence of
(A) Trachea
(B) Diaphragm
(C) Warmblood
(D) Four-chambered heart.

Correct Answer: [A] Trachea.




8. Grub is the larva of
(A) Beetle
(B) Sponges
(C) Insects
(D) Crustacea.

Correct Answer: [C] Insects.
Note: Grub(larva), of the beetle superfamily Scarabaeoidea. Beetles are a group of insects that form the order Coleoptera, in the superorder Endopterygota.

9. Which one of the following animal phylum is latest by discovery?
(A) Loricifera
(B) Ctenophora
(C) Pogonophora
(D) Kinorhyncha.

Correct Answer: [A] Loricifera.

10. A mammal that lays eggs:
(A) Pteropus
(B) Lemur
(C) Talpa
(D) Echidna.

Correct Answer: [D] Echidna.
Note: Echidnas, sometimes known as Spiny Anteaters, belong to the family Tachyglossidae in the monotreme order of egg-laying mammals.




0 Comments:

Post a Comment