Friday, February 8, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Biology MCQ Practice Set - General Science P2



11. A mammal that lays eggs:
(A) Pteropus
(B) Lemur
(C) Talpa
(D) Echidna.

Correct Answer: [D] Echidna.

12. A plant cell shrinks when placed in
(A) A hypertonic solution
(B) A hypotonic solution
(C) Water
(D) A solution is isotonic with the cell sap.

Correct Answer: [A] A hypertonic solution.

13. Which of the following becomes zero in a fully turgid(রসস্ফীত) cell?
(A) Osmotic pressure
(B) All of the above
(C) Water potential
(D) Wall pressure.

Correct Answer: [A] Osmotic pressure.

14. The longest cell in animals is
(A) Blood cell
(B) Muscle cell Important
(C) Nerve cell
(D) Hepatocyte (liver cell).

Correct Answer: [C] Nerve cell.

15. Crossing over occurs during meiosis at
(A) Pachytene
(B) Diakinesis
(C) Leptotene
(D) Anaphase -I.

Correct Answer: [A] Pachytene.




16. According to a cellular structure which one of the following is most complex?
(A) Algae
(B) Fungi
(C) Bacteria
(D) Protozoa.

Correct Answer: [B] Fungi.

17. In plants, the receptor for detecting photoperiod is
(A) Protein molecule
(B) Gradient of K+
(C) Sensory cell
(D) Sensory organelles.

Correct Answer: [D] Sensory organelles.

18. Which one of the following is a protozoan?
(A) Yeast
(B) Variola
(C) Pea mosaic
(D) Entamoeba Hystolytica.

Correct Answer: [D] Entamoeba Hystolytica.

19. Which one is not a protozoan?
(A) Amoeba
(B) Paramoec
(C) Hydra
(D) Euglena.

Correct Answer: [C] Hydra.

20. The smallest size of a cell which can be seen with the unaided eye is
(A) 100 microns
(B) 1000 microns
(C) One micron
(D) 10 microns.

Correct Answer: [A] 100 microns.




0 Comments:

Post a Comment