Thursday, February 7, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQ with Answers For UPSC, SSC, WBPSC Exam P16

121. Who founded the Gadar Party in San Francisco in the USA?
(A) P. Mitra
(B) Ajit Singh
(C) Lala Hardayal
(D) Lala Lajpat Rai.

Correct Answer: [C] Lala Hardayal.

122. Gandhi was arrested during salt satyagraha in 1930. Who had taken the place of Gandhi after he was arrested?
(A) V. Patel
(B) Abbas Tyabji
(C) J. L. Nehru
(D) Sarojini Naidu.

Correct Answer: [B] Abbas Tyabji.
Explanation: Abbas Tyabji who also served as chief justice of Boroda. He was respectfully called 'Grand old man of Gujarat'. This time Gandhi was kept in Yerwada Jail.

123. The A.I.T.U.C.was established in
(A) 1930
(B) 1920
(C) 1915
(D) 1925.

Correct Answer: [B] 1920.
Explanation: All India Trade Union Congress (A.I.T.U.C) was founded on 31 October 1920. The founding president of this organization was Lala Lajpat Rai. It was the oldest trade union in India. Lala Lajpat Rai was popularly known as Punjab Kesari. In 1928 he was involved in the protest against Simon Commission in Lahore. He was lathi (baton) charged during this protest and injured which lead to death on 17 November 1928.

124. The first daily English newspaper was Indian Mirror. Who was the editor of this newspaper?
(A) M G Ranade
(B) Surendranath Dutta.
(C) Keshab Chandra Sen
(D) Rammohan Roy.

Correct Answer: [C] Keshab Chandra Sen.
Explanation: Debendranath Tagore has started the newspaper and later hand it over to Keshab Chandra Sen.



125. Who was the most famous Bengal journalist who championed the cause of Indigo cultivators?
(A) Shibnath Sastri
(B) Sisir Kumar Ghosh.
(C) Harish Mukherjee
(D) Iswar Chandra Gupta.

Correct Answer: [C] Harish Mukherjee.
Explanation: Harish Chandra Mukherjee played a vital role during the Indigo Revolt. He supported the movement and criticize the government through his brilliant writing in Hindu Patriot. He was the editor of the Hindu Patriot during this time and died in 1861.

126. Indigo Revolt was regularly highlighted in
(A) Englishman
(B) Times of India.
(C) Hindu Patriot
(D) Statesman.

Correct Answer: [C] Hindu Patriot.
Explanation: Hindu Patriot magazine was an English weekly published from Kolkata. The founding editor of this magazine was Girish Chandra Ghosh.

127. Indigo Revolt in Bengal took place in the year
(A) 1869
(B) 1860.
(C) 1859
(D) 1863

Correct Answer: [C] 1859.
Explanation: Indigo Revolt was started in Bengal ( Krishnanagar, Nadia) in 1859. It was started by Bishnucharan Biswas and Digambar Biswas. In 1860 Dinabandhu Mitra come out with the play Nildarpan based on Indigo movement. It was translated in English by Michael Madhusudan Dutta and published by Rev. James Long. Because of this, he was sentenced to jail for sedition charges.

128. In which year was the widow-remarriage Act passed?
(A) 1857
(B) 1833
(C) 1829
(D) 1856.

Correct Answer: [D] 1856.
Explanation: With the effort of Ishwar Chandra Vidyasagar the (A traditional modernizer) widow-remarriage act was passed on 26th July 1956. It was passed during the governor-general, Lord Dalhousie.






0 Comments:

Post a Comment