Monday, February 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History Practice Sets for WBCS, SSC, Rail, UPSC Exam P15


141. Fourteen Point issue raised by Md. Ali Jinnah against?
(A) Simon Commission
(B) Nehru Report
(C) August offer
(D) Wavell Plan.
Correct Answer: [B] Nehru Report.


142. Gadar Party founded by Lala Hardayal at San Francisco, North America in 1913.
(A) Denmark, 1921
(B) Scotland, 1925
(C) America, 1913
(D) England, 1917
Correct Answer: [C] America, 1913.


143. Governor General was assassinated during his term of office?
(A) Lord Northbrook
(B) Lord Lytton
(C) Lord Mayo
(D) Lord Hardinge
Correct Answer: [C] Lord Mayo.


144. Hindu Female School was founded by
(A) De Rozio
(B) Parry Chand Mitra
(C) Madanmohan Taralarkar
(D) Bethune.
Correct Answer: [D] Bethune..


145. In 1928, Vallabhai Patel was actively lead the Bardoli Satyagraha in Gujarat. The protest was against
(A) Raises of taxation at the time of suffering from flood
(B) Indigo Cultivation
(C) Mill owner and to support mill worker for raises of wages
(D) for the integrity of the nation.
Correct Answer: [A] Raises of taxation at the time of suffering from flood.


146. In the Tripuri session whom did Subhas Bose defeat to become the Congress President?
(A) Maulana Azad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Pattabhi Sitaramayya.
(D) Rajendra Prasad
Correct Answer: [C] Pattabhi Sitaramayya..


147. In which year did the Congress Ministries start functioning in the provinces?
(A) 1948
(B) 1938
(C) 1937
(D) 1930
Correct Answer: [C] 1937.


148. In which year the resolution to fight for 'Punaa Swaraj' was taken by the Congress?
(A) 1930
(B) 1931
(C) 1928
(D) 1929
Correct Answer: [D] 1929.


149. In which year the Vernacular Press Act was passed?
(A) 1878
(B) 1880
(C) 1870
(D) 1875
Correct Answer: [A] 1878.


150. In which year was the Asiatic Society founded?
(A) 1794
(B) 1796
(C) 1784
(D) 1785
Correct Answer: [C] 1784.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App