Wednesday, February 13, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQ with Special Notes For WBCS G1


1. Which one of the following is the largest glacier of India?
(A) Pindari
(B) Siachen
(C) Zemu
(D) Gangotri
Correct Answer: [B] Siachen.
Explanation: Most of the big glaciers are located in Karakoram mountain range, because of this sometime it is called 'Third Pole'. Siachen is the largest glacier in India (76 km long). Other important glaciers of Karakoram are Baltoro, Hispar, Rimo, etc.


2. The name Marusthali is given to
(A) Meghalaya plateau
(B) Karnataka plateau
(C) Deccan trap
(D) Thar desert
Correct Answer: [D] Thar desert.


3. The Siwaliks are called-in Arunachal Pradesh
(A) Miri
(B) Jaskar
(C) Dhundwa
(D) Dhang
Correct Answer: [D] Dhang.


4. The Palghat gap serves communication inland from this port to Madras :
(A) Mumbai
(B) Coochin
(C) Goa
(D) Mangalore
Correct Answer: [B] Coochin.
Explanation: Palghat Gap located in Western Ghat and connects Coimbatore in Tamilnadu with Palghat in Kerala. It passes through Nilgiri hills (to the north) and Annamalai hills (to the south)


5. In India variety of corals are found around
(A) Sundarbans
(B) Narmada estuary
(C) Lakshadweep
(D) Daman & Diu
Correct Answer: [C] Lakshadweep.
Explanation: Lakshadweep is the smallest Indian union territory. It is made of coral reef and atolls. Its total surface area is 32 sq km and its capital is Kavaratti. Coral is a tiny marine animal which secrets calcium carbonate to create a hard skeleton. On large scale deposition of it create a reef in the sea and Lakshadweep is made of coral reefs. An atoll is a ring-shaped coral reef including a coral rim which encircles a lagoon partially or completely.


6. Loktak lake is located in the State of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Jammu & Kashmir
(D) Himachal Pradesh
Correct Answer: [B] Manipur.


7. The Himalayas are,
(A) Volcanic mountains
(B) Block mountain
(C) Young fold mountains
(D) Residual mountains
Correct Answer: [C] Young fold mountains.


8. Barren Island is in
(A) Malta estuary
(B) Palk Strait
(C) Lakshadweep
(D) Nicobar Island
Correct Answer: [D] Nicobar Island.


9. Highest peak of Peninsular India is
(A) Mahendragiri
(B) Mahabaleshwar
(C) Kalasubai
(D) Anaimudi
Correct Answer: [D] Anaimudi.


10. The Decan Lava region was formed during
(A) Jurassic Period
(B) Cambrian Period
(C) Cretaceous Period
(D) Triassic Period
Correct Answer: [C] Cretaceous Period.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App