Friday, February 15, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQ on Indian Geography For WBCS Prelims G2


11. Which one of the following is the junction point of the Eastern Ghats and Western Ghats?
(A) Nilgiri Hills
(B) Shevaroy Hills
(C) Javadi Hills
(D) Anaimalai Hills
Correct Answer: [A] Nilgiri Hills.


12. Coastal Regulation Zones in India have been identified on the basis of
(A) Depth of Water
(B) Undersea Bathymetry
(C) Tidal Height
(D) Sea Level Rise
Correct Answer: [D] Sea Level Rise.


13. Which one of the following is the capital of two states of India
(A) Kavaratti
(B) Chandigarh
(C) Thiruvananthapuram
(D) Itanagar
Correct Answer: [B] Chandigarh.


14. Which one of the following darns is on the Beas
(A) Pong
(B) Tilaiya
(C) Bhakra
(D) Rihand
Correct Answer: [A] Pong.


15. The India-Bangladesh Agreement over the sharing of Ganga Water (Farakka-II) was signed in
(A) 1997
(B) 1998
(C) 1995
(D) 1996
Correct Answer: [D] 1996.


16. Which of the following is the source of the Luni river?
(A) Gurushikhar Peak
(B) Sambar
(C) Annasagar
(D) Puskar Lake
Correct Answer: [C] Annasagar.


17. On which river-bank Kota is located?
(A) Chambal
(B) Luni
(C) Sone
(D) Yamuna
Correct Answer: [A] Chambal.


18. The river Narmada flows through a
(A) Fault through
(B) Deltaic area
(C) Post-glacial valley
(D) V-shaped fluvial valley
Correct Answer: [A] Fault through.


19. The Northern limit of the Deccan plateau is
(A) Satpura range
(B) Narmada-Son furrow
(C) Southern limit of the Ganga Plains
(D) Tropic of Cancer
Correct Answer: [C] Southern limit of the Ganga Plains.


20. Which one of the following is the longest glacier in India?
(A) Kolhai
(B) Pindari
(C) Siachen
(D) Zemu
Correct Answer: [C] Siachen.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App