Friday, February 15, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography MCQ Question and Answer PDF For WBCS G3



21. When did Sikkim become part of India ?
(A) 1982
(B) 1990
(C) 1975
(D) 1976

Correct Answer: [C] 1975

22. Satish Dhawan Space Centre located at 13° north latitude is situated at
(A) Trombay
(B) Chandipur Chhattisgarh
(C) Chennai
(D) Sriharikota

Correct Answer: [D] Sriharikota




23. India's dispute over sharing of water with Bangladesh arise: out of the distribution of water from
(A) Durgapur Barrage
(B) Brahmaputra River
(C) Maithon Dam
(D) Farakka Barrage

Correct Answer: [D] Farakka Barrage

24. River Narmada flows through a
(A) Fault Through
(B) Meander
(C) Lagoon
(D) Gorge

Correct Answer: [A] Fault Through

25. The Bhakra Nangal Multipurpose Project consists of the Bhakra Dam across
(A) River Beas
(B) River Indus
(C) River Jhelum
(D) River Sutlej

Correct Answer: [D] River Sutlej

26. Duncan Passage lies between
(A) Little Andaman and Nicobar
(B) India and Bangladesh
(C) Andaman and Nicobar Islands
(D) South Andaman and Little Andaman

Correct Answer: [D] South Andaman and Little Andaman

27. The dispute relating to the sharing of the water of Kaveri river concerns
(A) Tamil Nadu and Karnataka
(B) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh and Kerala
(D) Karnataka and Kerala

Correct Answer: [A] Tamil Nadu and Karnataka




28. Lakshadweep Islands are
(A) Volcanic Islands
(B) An elevated part of the Submarine ledge
(C) Coral Islands
(D) Oceanic Islands

Correct Answer: [C] Coral Islands

29. Adams bridge forms a link between
(A) India and Pakistan
(B) Aravalli and Satpura
(C) India and Srilanka
(D) Hyderabad and Secundrabad

Correct Answer: [C] India and Srilanka

30. In terms of longitude, the easternmost state of India is
(A) Nagaland
(B) Arunachal Pradesh
(C) Mizoram
(D) Manipur

Correct Answer: [B] Arunachal Pradesh


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App