Saturday, February 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography of India Quiz For WBCS, SSC CGL, UPSC, State PSCs Exam G4


31. Chotanagpur Plateau is made up of
(A) Alluvium
(B) Lava flows
(C) Old igneous and metamorphic rocks
(D) Sedimentary rocks
Correct Answer: [C] Old igneous and metamorphic rocks.


32. I Which one of the following statements is not correct?
(A) WN Ghats are higher than the EN Ghats.
(B) The N/WN part of the Deccan Plateau is made up of lava flows
(C) Deccan Plateau slopes towards the West.
(D) The height of the WN Ghats increases from North to South
Correct Answer: [C] Deccan Plateau slopes towards the West..


33. The Indian Peninsula is surrounded by water on
(A) Southwest, South, and Southeast
(B) East and ‘Wst
(C) South and East
(D) South and West
Correct Answer: [A] Southwest, South, and Southeast.


34. The River Narmada arises in the Amarkantak plateau of
(A) Nilgiri Hills
(B) Palni Hills
(C) Mahadeo Hills
(D) Maikal Hills
Correct Answer: [D] Maikal Hills.


35. Sharavati Hydroelectric Project is located in
(A) Orissa
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Correct Answer: [D] Karnataka.


36. The word 'Ghat' means
(A) Thrust
(B) Gap or pass
(C) Port
(D) Stair
Correct Answer: [D] Stair.


37. Which one of the following is the southernmost point of India?
(A) Indira Point
(B) Dhanuskodi
(C) Minicoy
(D) Kanya Kumari
Correct Answer: [A] Indira Point.


38. The Almatti Darn issue has brought Karnataka on a collision course with
(A) Tamil Nadu
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: [D] Andhra Pradesh.


39. Largest delta in the world is
(A) Irrawaddy Delta
(B) Godavari Delta
(C) Ganga Delta
(D) Mississipi Delt
Correct Answer: [C] Ganga Delta.


40. The Fedchenko, Biafo, and Hispar are names of Himalayan
(A) Hill Stations
(B) Trees
(C) Glaciers
(D) Lakes
Correct Answer: [C] Glaciers.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App