Saturday, February 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography MCQs For WBCS Prelims and Mains G5


41. The oldest mountain Aravalli ranges between
(A) Rajasthan and Agra
(B) Rajasthan and
(C) Rajasthan and Delhi
(D) Udaipur and Jaipur
Correct Answer: [C] Rajasthan and Delhi.


42. Which is the highest peak of Peninsular India?
(A) Mt. Abu
(B) Chikalda
(C) Dodabeta
(D) Anaimudi
Correct Answer: [D] Anaimudi.


43. Kathiawar peninsula is one of the physiographic units of
(A) Coastal plain
(B) Kachcha Peninsula
(C) West coastal plain
(D) Plateau of peninsular India
Correct Answer: [B] Kachcha Peninsula.


44. The Nagarjunasagar Multipurpose Project consists of the Bhakra dam across
(A) River Tungabhadra
(B) River Sone
(C) River Krishna
(D) River Cauvery
Correct Answer: [C] River Krishna.


45. Name of the capital of the newly formed state of Andhra Pradesh is
(A) Hyderabad
(B) Vishakhapatnam
(C) Amaravati
(D) Secunderabad
Correct Answer: [C] Amaravati.


46. The Durand Line determined the border between
(A) India and Bhutan
(B) India and Tibet
(C) India and China
(D) India and Afghanistan
Correct Answer: [D] India and Afghanistan.


47. Which of the following has the oldest rock in India?
(A) The Aravallis
(B) Siwaliks
(C) Himalayas
(D) Indo-Gangetic Plain
Correct Answer: [A] The Aravallis.


48. India's share of total land area in the world is about
(A) 3.2 percent
(B) 3.6 percent
(C) 2.4 percent
(D) 2.8 percent
Correct Answer: [C] 2.4 percent.


49. The coastline of which of the following states is known as the Coromandel Coast?
(A) Orissa
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Kerala
Correct Answer: [B] Tamil Nadu.


50. Canada Dam is on the
(A) Baitarani
(B) Mayurakshi
(C) Damodar
(D) Kansai
Correct Answer: [B] Mayurakshi.
Explanation: Massanjore dam is also known as Canada Dam. It was made with aid of Canada. It is located near Dumka town in Jharkhand.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App