Saturday, February 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography General Knowledge Questions Answers G6


51. Which state of India touches the boundaries of the largest number of other states?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Bihar
Correct Answer: [B] Uttar Pradesh.


52. The fertile Bari Doab lies between
(A) The Beas and the Chenab rivers
(B) The Beas and the Sutlej river
(C) The Beas and the Rabi rivers
(D) None of the above
Correct Answer: [C] The Beas and the Rabi rivers.


53. Which state was bifurcated to create Chattisgarh State?
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) M.P.
Correct Answer: [D] M.P..


54. Where do the Bhagirathi and the Alakananda meet at?
(A) Haridwar
(B) Devaprayag
(C) Karnaprayag
(D) Rudraprayag
Correct Answer: [B] Devaprayag.


55. The Patkoi Bum forms the boundary between
(A) Assam and Meghalaya
(B) Meghalaya and Nagaland
(C) Arunachal Pradesh and Myanmar
(D) Manipur and Nagaland
Correct Answer: [C] Arunachal Pradesh and Myanmar.


56. The total length of the coastline of India is
(A) 3600km
(B) 6000km
(C) 5600km
(D) 4500km
Correct Answer: [B] 6000km.


57. Baltora glacier is located in
(A) Pirpanjal range
(B) Ladakh range
(C) Karakoram range
(D) Kailash range
Correct Answer: [C] Karakoram range.


58. Varanasi is located in
(A) Upper Ganga plain
(B) Ganga-sutlej interfluence
(C) Lower Ganga plain
(D) Middle Ganga plain
Correct Answer: [A] Upper Ganga plain.


59. Which of the following river does not drain into the Arabian Sea?
(A) Tapti
(B) Sharavati
(C) Mahanadi
(D) Narmada
Correct Answer: [C] Mahanadi.


60. The Godavari, the largest river of Peninsular India has a total length of
(A) 1290km
(B) 1000km
(C) 1465km
(D) 1300km
Correct Answer: [C] 1465km.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App