Saturday, February 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography PDF MCQ Download for Govt Exam G7


61. Tamil Nadu is the only state with more than one major port because
(A) The coast has well-defined inlets and bays
(B) The coast is not very rocky
(C) This state has the longest coastline
(D) The depth of water is high
Correct Answer: [D] The depth of water is high.


62. The Pong dam has been constructed on
(A) The sone
(B) The Ravi
(C) The Beas
(D) The Narmada
Correct Answer: [C] The Beas.


63. Duncan passage lies between —
(A) Amindivi & Lakshadweep islands
(B) Little Andaman & Nicobar
(C) Andaman & Nicobar
(D) South Andaman & Little Andaman
Correct Answer: [D] South Andaman & Little Andaman.


64. Which of the following pair is correct?
(A) Gujarat — Kandla
(B) Karnataka — Tuticorin
(C) Maharastra — Paradip
(D) T.N. — Mangalore
Correct Answer: [A] Gujarat — Kandla.


65. Which one of the following is an inland river
(A) Narmada
(B) Jamuna
(C) Pennar
(D) Luni
Correct Answer: [D] Luni.


66. Which of the following states was previously known as NEFA?
(A) Assam
(B) Arunachal Pradesh
(C) Nagaland
(D) Manipur
Correct Answer: [B] Arunachal Pradesh.


67. The Himalayas were uplifted from the
(A) Tethys Geosyncline
(B) None of the above
(C) Indian ocean
(D) Hercynian Geosyncline
Correct Answer: [A] Tethys Geosyncline.


68. Tamil Nadu is the only state with more than one major port because
(A) The coast has well-defined inlets and bays
(B) The coast is not very rocky
(C) The state has the longest coastline
(D) The depth of water is high
Correct Answer: [D] The depth of water is high.


69. The Tropic of Cancer passes through
(A) Maharastra
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Correct Answer: [B] Madhya Pradesh.


70. River Ganga flows into the sea through
(A) A bird's foot estuary
(B) A Delta
(C) An estuary
(D) None of the above
Correct Answer: [B] A Delta.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App