Monday, February 18, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs on Indian Geography G8



71. In which Union Territory is Kavaratti located?
(A) Lakshadweep
(B) Daman
(C) Chandigarh
(D) Andaman and Nicobar Island

Correct Answer: [A] Lakshadweep

72. Which state of India has two capitals?
(A) Uttar Pradesh
(B) Jammu & Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Bihar

Correct Answer: [B] Jammu & Kashmir




73. National Remote sensing Agency is located at
(A) Chennai
(B) Hyderabad
(C) Dehradun
(D) Kolkata

Correct Answer: [B] Hyderabad

74. Which one of the following states of India is the largest in the area?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh

Correct Answer: [B] Rajasthan

75. Andaman and Nicobar island are separated by
(A) Coco Channel
(B) Car Nicobar
(C) 10° Channel
(D) Duncan strait

Correct Answer: [C] 10° Channel

76. Indus, Tsangpo, Amp and Sutlej are typical examples of
(A) Subsequent drainage
(B) Superimposed drainage
(C) Antecedent drainage
(D) Consequent drainage

Correct Answer: [C] Antecedent drainage

77. Out of the following, the water Reservoir located in Tamil Nadu is
(A) Krishna Raja Reservoir
(B) Ilemavati Reservoir
(C) Kaberi Reservoir
(D) Mettur Reservoir

Correct Answer: [D] Mettur Reservoir




78. The Durand Line determined the border between
(A) India and Bhutan
(B) India and Tibet
(C) India and China
(D) India and Afghanistan

Correct Answer: [D] India and Afghanistan

79. In which river the Nagarjunsagar Project is located?
(A) Krishna river in Karnataka
(B) Krishna river in Andhra Pradesh
(C) Mahi river in Madhya Pradesh
(D) Tapti river in Gujarat

Correct Answer: [B] Krishna river in Andhra Pradesh

80. The Western side of the Western Ghats is a
(A) Fault Scarp
(B) Rocky Outlier
(C) Cliff
(D) Autochtonous

Correct Answer: [C] Cliff


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play