Monday, February 18, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography MCQs for WBCS Prelims Previous Years G9


81. Which of the following is not a Union territory of India ?
(A) Chandigarh
(B) Tripura
(C) The Andaman and Nicobar Islands
(D) Pondicherry
Correct Answer: [B] Tripura.


82. The line demarcating the boundary between India and China in North Eastern Sectbe is called
(A) Mc Mohan line
(B) Siegfried line
(C) Radcliffe line
(D) Durand line
Correct Answer: [A] Mc Mohan line.


83. On which river is Ujjain located?
(A) Narmada
(B) Sone
(C) Sipra
(D) Tapi
Correct Answer: [C] Sipra.


84. What type of river is the Indus?
(A) Antecedent
(B) Obsequent
(C) Consequent
(D) Subsequent
Correct Answer: [A] Antecedent.


85. Ten-degree channel Separates -
(A) Nicobar & Bali
(B) India and Tibet
(C) China & Taiwan
(D) And2man & Nicober
Correct Answer: [D] And2man & Nicober.


86. Majuli island is situated in
(A) Kaberi river in Karnataka
(B) Mahananda in West Bengal
(C) Brahmaputra river in Assam
(D) Ganga river in Bihar
Correct Answer: [C] Brahmaputra river in Assam.


87. Kapildhara Falls is located on
(A) River Narmada
(B) River Krishna
(C) River Sone
(D) River Chambal
Correct Answer: [A] River Narmada.


88. largest district (areawise).
(A) Leh-Ladakh
(B) Burdwan
(C) Baster
(D) Kachchh
Correct Answer: [D] Kachchh.


89. The Chattisgarh state was carved out of
(A) UP
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Bihar
Correct Answer: [B] Madhya Pradesh.


90. Which one of the following is a west-flowing river?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Mahanadi
(D) Narmada
Correct Answer: [D] Narmada.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App