Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQ Questions on Modern Indian History P2


11. Prohibition of Sati was enacted by Regulation XVII in year
(A) 1835 A.D.
(B) 1830 A.D.
(C) 1829 A.D.
(D) None of the above
Correct Answer: [C] 1829 A.D..


12. The Aligarh Movement was started by
(A) A.K. Azad
(B) Theodore Beck
(C) Syed Ahmed Khan
(D) M.A. Jinnah.
Correct Answer: [C] Syed Ahmed Khan.


13. Who was referred to by Lord Mountbatten as the "one man frontier army"?
(A) Sarat Chandra Bose
(B) M. K. Gandhi
(C) Abdul Ghaffar Khan
(D) Subhas Chandra Bose
Correct Answer: [B] M. K. Gandhi.


14. Which was the first newspaper in Bengali?
(A) Samachar Darpan
(B) Tatwabodhini Patrika
(C) Sambad Kaumudi
(D) Sambad Prabhakar
Correct Answer: [A] Samachar Darpan.


15. The Medical College in Kolkata was established in the year
(A) 1858 A.D.
(B) 1884 A.D.
(C) 1829 A.D.
(D) 1835 A.D
Correct Answer: [D] 1835 A.D.


16. Who was sentenced for the English translation of the Publication of Nil Darpan?
(A) Reverand Long
(B) Surendranath Banerjee
(C) Dina Bandhu Mitra
(D) Madhusudan Dutta.
Correct Answer: [A] Reverand Long.


17. Who was the main inspiration behind the young Bengal Movement?
(A) Debandranath
(B) David Hare
(C) Derozio
(D) Rammohan.
Correct Answer: [C] Derozio.


18. Which one of the following is known as the 'Magna-Carta' of English Education in India?
(A) Indian Universities Act of 1904
(B) Educational Despatch of 1854
(C) charter of Act of 1813
(D) Indian Education Commission's Report of 1882.
Correct Answer: [B] Educational Despatch of 1854.


19. Modernization of Muslims in India was initiated by
(A) Mainul Haq
(B) Md. Akbar
(C) Sir Syed Ahmed Khari
(D) Abdul Latif.
Correct Answer: [C] Sir Syed Ahmed Khari.


20. The leader of the Munda rebellion (Ulgulan) was
(A) Bapat
(B) Kona Malya
(C) Sidho
(D) Birsa.
Correct Answer: [D] Birsa..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App