Monday, February 18, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQs For WBCS Prelims G10


91. In terms of population, India ranks second in the world, while in terms of area India Ranks
(A) seventh
(B) eighth
(C) first
(D) second
Correct Answer: [A] seventh.


92. Shillong plateau is also known as 'Meghalaya'. It was named by
(A) D. N Wadia
(B) R. L. Singh
(C) O.H.K. Spate
(D) S. P. Chatterjee
Correct Answer: [D] S. P. Chatterjee.


93. Which of the following pair is a twin city
(A) Cuttack - Bhubaneswar
(B) Hyderabad & Secunderabad
(C) Varanasi - Ayodhya
(D) Mumbai - Pune
Correct Answer: [B] Hyderabad & Secunderabad.


94. Chitrakut, Chachai, and Kenton waterfalls are located in
(A) U.P.
(B) W.B
(C) M.P.
(D) A.P.
Correct Answer: [C] M.P..


95. Which is the first linguistic state of India
(A) Tamil Nadu
(B) Punjab
(C) West Bengal
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: [D] Andhra Pradesh.


96. Where is the southernmost point of India located
(A) Dhanush Kodi
(B) New Moore Island
(C) Kanniya Kumari
(D) Indira Point
Correct Answer: [D] Indira Point.


97. Gautami and Bashista are the principal distributaries of
(A) Krishna river
(B) Mahanadi River
(C) Godavari river
(D) Cauveri river
Correct Answer: [C] Godavari river.


98. The International boundary between India and Pakistan passethrough
(A) Punjab & Rajasthan
(B) Punjab and J&K
(C) Gujrat, Rajasthan, Punjab and J&K
(D) Punjab, Rajasthan & Gujrat
Correct Answer: [C] Gujrat, Rajasthan, Punjab and J&K.


99. The Pripanjal Range is located in the structurally, the Great Himalaya is an autochthonous zone.
(A) Lesser Himalaya
(B) Siwaliks
(C) Greater Himalaya
(D) Trans Himalayan
Correct Answer: [A] Lesser Himalaya.


100. Sand dunes form a major topographic feature of
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Eastern Rajasthan
(D) Western Rajasthan
Correct Answer: [D] Western Rajasthan.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App