Tuesday, March 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge of Modern Indian History For WBCS Prelims Exams P17


161. The Arya Samaj at Bombay was founded in
(A) 1876
(B) 1880
(C) 1870
(D) 1875
Correct Answer: [D] 1875.


162. The Arya Samaj was established by
(A) Dayananda Saraswati
(B) Shivnatup, Shastri
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Krishna Kumar Mitra
Correct Answer: [A] Dayananda Saraswati.


163. The Congress President who conducted negotiation with Cripps in 1942 and Wavell at the Simla Conference was
(A) J. B. Kripalani
(B) C. Rajagopalachari
(C) Abul Kalam Azad
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer: [C] Abul Kalam Azad.


164. The 'Doctrine of Lapse' was introduced by
(A) Lord Canning
(B) Lord Linlithgow
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Dalhousie
Correct Answer: [D] Lord Dalhousie.


165. The first political society started under British rule in India was
(A) Bengal land-holders' society (British Indian Association, 1852)
(B) None of the above
(C) Brahma Samaj
(D) Arya Samaj
Correct Answer: [A] Bengal land-holders' society (British Indian Association, 1852).


166. The Indian National Congress adopted the resolution of Purna Swaraj in its session at
(A) Lahore
(B) Lucknow
(C) Ahmedabad
(D) Haripura
Correct Answer: [A] Lahore.


167. The Journal Maratha was edited by
(A) Indraji
(B) R. G. Bhandarkar
(C) B. G. Tilak
(D) G. K. Gokhle
Correct Answer: [C] B. G. Tilak.


168. The leader who opposed the Quit India Movement was
(A) Balraj Sahni
(B) C Rajagopalachari
(C) M N Roy
(D) Syamaprasad Mukherjee.
Correct Answer: [B] C Rajagopalachari.


169. The 'Marhatta' was published by
(A) Savarkar
(B) Deshmukh
(C) B. G. Tilak
(D) M.G. Ranade.
Correct Answer: [C] B. G. Tilak.


170. The Moplah rebellion of 1921 broke out in
(A) Punjab
(B) Bengal
(C) Assam
(D) Kerala.
Correct Answer: [D] Kerala..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App