Tuesday, March 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History With Notes For UPSC, SSC CGL, Rail, State PSCs P17



161. In which year was the Swarajya Party established ?
(A) 1930
(B) 1941
(C) 1922
(D) 1925

Correct Answer: [C] 1922.

162. Who was the first President of the All India Trade Union Congress?
(A) Chittaranjan Das
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Lala Lajpat Rai.
(D) Dewan Chamanlal

Correct Answer: [C] Lala Lajpat Rai.




163. The Arya Samaj was established by
(A) Dayananda Saraswati
(B) Shivnatup, Shastri
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Krishna Kumar Mitra

Correct Answer: [A] Dayananda Saraswati.

164. Where did the Theosophical Society establish its headquarters in India?
(A) Avadi
(B) Vellore
(C) Adyar
(D) Belur

Correct Answer: [C] Adyar.

165. who of the following established Hindu College at Calcutta?
(A) Keshab Chandra Sea
(B) Raja Rammohan Roy
(C) Derozio
(D) Isliwar Chandra Vidyasagar

Correct Answer: [B] Raja Rammohan Roy.

166. The nationalist organisation 'Poona Sarvajanik Sabha' was established in the year
(A) 1890
(B) 1900
(C) 1870
(D) 1885

Correct Answer: [C] 1870.

167. Which was meant to remove the defects of the Regulating act was passed in the year?
(A) 1784
(B) 1786
(C) 1781
(D) 1782

Correct Answer: [A] 1784.




168. Who founded the All India Trade Union Congress?
(A) S. C. Bose
(B) N. M. Samarth
(C) N. M. Joshi.
(D) M. K. Gandhi

Correct Answer: [C] N. M. Joshi.

169. Who founded the Indian Reform Association in 1870?
(A) Keshab Chandra Sen
(B) Iswar Chandra Vidyasagar
(C) Ram Mohan Roy
(D) Debendranath Tagore

Correct Answer: [A] Keshab Chandra Sen.

170. The 'Doctrine of Lapse' was introduced by
(A) Lord Canning
(B) Lord Linlithgow
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Dalhousie

Correct Answer: [D] Lord Dalhousie.







0 comments:

Post a Comment