Tuesday, March 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern History - Indian Struggle For Independence MCQs P18



171. Name one leader of the Home Rule movement
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Annie Besant
(D) S. N. Banerjee

Correct Answer: [C] Annie Besant.

172. Name one of the Leaders of the Swarajya Party
(A) Anandamohan Bose
(B) Gopal Krishna Gokhle
(C) Mahatma Gandhi
(D) Chittaranjan Das

Correct Answer: [D] Chittaranjan Das.




173. Who founded the Indian Association in Calcutta?
(A) Subhas Chandra Bose
(B) Chittaranjan Das
(C) W.C. Banerjee
(D) S.N. Banerjee

Correct Answer: [D] S.N. Banerjee.

174. The first political society started under British rule in India was
(A) Bengal land-holders' society (British Indian Association, 1852)
(B) None of the above
(C) Brahma Samaj
(D) Arya Samaj

Correct Answer: [A] Bengal land-holders' society (British Indian Association, 1852).

175. Who was the Editor of 'Hindu Patriot'?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Harishchandra Mukherjee
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [C] Harishchandra Mukherjee.

176. Who was the founder of the 'Indian Independence League'?
(A) Subhas Ch. Bos
(B) Rashbihari Bose
(C) Krishna Verma
(D) None of the above

Correct Answer: [B] Rashbihari Bose.

177. Who was the first President of the Swarajya Party?
(A) Rajendra Prasad
(B) Rajagopalachari
(C) Motilal Nehru
(D) C. R. Das

Correct Answer: [D] C. R. Das.




178. The Mohammedan Anglo-Oriental Conference Association was started by
(A) A. S. Samuelsen
(B) M. M. Mulk
(C) Sir Sayed Ahmad Khan
(D) T. Beck

Correct Answer: [C] Sir Sayed Ahmad Khan.

179. "Hind Swaraj" was written by Gandhi while
(A) travelling from England to South Africa by ship
(B) during Champaran Satyagraha
(C) travelling from England to India by ship
(D) in Sabarmati Ashram

Correct Answer: [A] travelling from England to South Africa by ship.

180. 'Swaraj Party' took part in the election in
(A) 1920, 1926
(B) 1919, 1920
(C) 1923, 1926
(D) 1919, 1926

Correct Answer: [C] 1923, 1926







0 comments:

Post a Comment