Tuesday, March 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Brief History of Modern India Through MCQs For WBCS Prelims and Mains P19



181. Which battle dashed the hopes of Duplex to establish an empire in India?
(A) Third Carnatic war
(B) Battle of Plassey
(C) First Carnatic war
(D) Second Carnatic war

Correct Answer: [D] Second Carnatic war.

182. Who was the editor of Kesari?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Dadabhai Naoraji
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [D] Bal Gangadhar Tilak.




183. Who wrote Life Divine?
(A) Sister Nivedita
(B) Arabindo Ghosh
(C) Swami Vivekananda
(D) Keshab Chandra Sen

Correct Answer: [B] Arabindo Ghosh.

184. Who founded the Asiatic Society?
(A) H. V. Derozio
(B) William Jones
(C) David Hare
(D) Alexander Duff

Correct Answer: [B] William Jones.

185. Who among the following was the founder of Khudai Khidmatgar Organisation?
(A) Shaukatullah Ansari
(B) Khan Abdul Quayuntkha
(C) Khan Abdul Gaffar Khan
(D) Abdul Rab Nishtar

Correct Answer: [C] Khan Abdul Gaffar Khan.

186. Gadar Party founded by Lala Hardayal at San Francisco, North America in 1913.
(A) Denmark, 1921
(B) Scotland, 1925
(C) America, 1913
(D) England, 1917

Correct Answer: [C] America, 1913.

187. Who started the newspaper, Shorn Prakash?
(A) Ishwar Chandra Vidyasagar
(B) Surendranath Banerjee
(C) Dayananda Saraswati
(D) Raja Rammohan Roy

Correct Answer: [A] Ishwar Chandra Vidyasagar.




188. Who was popularly known as 'India Machiavelli'?
(A) Abul Fozi
(B) Alivardi Khan
(C) Chanakya
(D) Nana Faranbis

Correct Answer: [C] Chanakya

189. Permanent Settlement was a feature of
(A) Ryotwari System
(B) None of the above
(C) Zamindari System
(D) Mahalwary System

Correct Answer: [C] Zamindari System.

190. Who founded 'Swadesh Bandhav Samity'?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) W. C. Bonnerjee
(C) Aswini Kumar Dutta
(D) Pulin Das

Correct Answer: [C] Aswini Kumar Dutta.







0 comments:

Post a Comment