Monday, March 25, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge on Modern Indian History P20



191. Who was the founder of Hindu Mela ?
(A) Akshay Kumar Datta
(B) Surendranath Banerjee
(C) Nabagopal Mitra
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [C] Nabagopal Mitra.

192. Who founded the Amrita Bazar Patrika?
(A) Krishna Kumar Mitra
(B) Sisir Kumar Ghosh
(C) Surendra Nath Banerjee
(D) Barindra Ghosh

Correct Answer: [B] Sisir Kumar Ghosh.




193. Who translated Nil Darpan in English?
(A) Harish Chandra Mukherjee
(B) Kali Prasanna Singha
(C) Madhusudan Dutt
(D) Rev. James Long

Correct Answer: [C] Madhusudan Dutt.

194. In which year was the Asiatic Society founded?
(A) 1794
(B) 1796
(C) 1784
(D) 1785

Correct Answer: [C] 1784.

195. The song "Bande Mataram" is from?
(A) Ananda Math
(B) Gora
(C) Pather Dabi
(D) Durgesh Nandini

Correct Answer: [A] Ananda Math.

196. The congress decided to observe the 26th of January as Independence day in the meeting held at
(A) Lahore
(B) Madras
(C) Calcutta
(D) Bombay

Correct Answer: [A] Lahore.

197. Who was the first President of India National Congress?
(A) W. C. Banerjee
(B) Dadabhai Naoroji
(C) A. 0. Hume
(D) Surendranath Banerjee

Correct Answer: [A] W. C. Banerjee.




198. Who presided over the second session of the Indian National Congress?
(A) W. C. Banerjee
(B) Firojshah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Badruddin Tayebji

Correct Answer: [C] Dadabhai Naoroji.

199. Who was the first Indian woman to preside over the Indian National Congress in 1925
(A) A. Besant
(B) Pritilata Waddedar
(C) Sarojini Naidu
(D) Padmaja Naidu

Correct Answer: [C] Sarojini Naidu.

200. All India Home Rule was started by
(A) Bipin Ch. Pal
(B) Nivedita
(C) Rajagopalachari
(D) Annie Besant

Correct Answer: [D] Annie Besant.







0 comments:

Post a Comment