Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History Questions and Answers P22


211. Who led the attack on European club at Pahartali in Chittagong?
(A) Ananta Singh
(B) Loknath Bal
(C) Pritilata Waddedar
(D) Surya Sen
Correct Answer: [C] Pritilata Waddedar.


212. Who made an attempt on the life of Lord Hardinge in 1912 ?
(A) Khudiram Bose
(B) Ajit Singh
(C) Rashbihari Bose
(D) Bhagat Siligh
Correct Answer: [C] Rashbihari Bose.


213. Who of the following established Hindu College at Calcutta?
(A) Keshab Chandra Sea
(B) Raja Rammohan Roy
(C) Derozio
(D) Isliwar Chandra Vidyasagar
Correct Answer: [B] Raja Rammohan Roy.


214. Who of the following two persons founded Homerule League?
(A) Sarojini Naidu & Nelly Sengupta
(B) Gandhi & Baba Saheb B. R. Ambedkar
(C) C. R. Das & Motilal Nehru
(D) Annie Besant & Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer: [D] Annie Besant & Bal Gangadhar Tilak.


215. Who passed the 'Arms Act'?
(A) Lord Curzon
(B) Lord Ripon
(C) Lord Canning
(D) Lord Lytton.
Correct Answer: [D] Lord Lytton..


216. Who pioneered the 19th Century Renaissance in India?
(A) Keshab Chandra Sen
(B) Devendranath Tagore
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Raja Radhakanta Deb
Correct Answer: [C] Raja Rammohan Roy.


217. Who presided over the second session of the Indian National Congress ?
(A) W.C. Banerjee
(B) Pherozeshah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Badruddin Tayebji
Correct Answer: [C] Dadabhai Naoroji.


218. Who ridiculed the India National Congress as a microscopic minority of the people?
(A) Lord Minto
(B) Lord Chelmsford
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon
Correct Answer: [C] Lord Dufferin.


219. Who said If Congress wishes to accept partition, it would be over my dead body
(A) Ballavbhai Patel
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) J.L. Nehru
(D) M.K.Gandhi
Correct Answer: [D] M.K.Gandhi.


220. Who said, "If to love my country is a crime, I am a criminal" ?
(A) Upendranath Ganguly
(B) Brahmabandho Upadhyay
(C) C.R. Das
(D) Sri Aurobindo
Correct Answer: [C] C.R. Das.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App