Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Preliminary MCQs on Modern Indian History P22



211. In which session of Indian National Congress was the resolution on full swaraj for Indian adapted?
(A) Lahore
(B) Calcutta
(C) Surat
(D) Bombay

Correct Answer: [A] Lahore.

212. Who was the first woman President of the Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Aruna Asaf
(C) Annie Besant
(D) Vijayluxmi Pandit

Correct Answer: [C] Annie Besant.




213. Who offered leadership for the Khilafat Movement?
(A) Mohammad Ali and Shaukat Ali
(B) Rahmat Ali
(C) Sayyid Ahmed
(D) Iqbal

Correct Answer: [A] Mohammad Ali and Shaukat Ali.

214. Which novel of Rabindranath Tagore makes a critique of the Swadeshi movement?
(A) Chaturanga
(B) Char Adhyay
(C) Choker Bali
(D) Ghare Baire

Correct Answer: [D] Ghare Baire.

215. The president of the Indian National Congress at the time of independence was
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) J. B. Kripalani
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Jawaharlal Nehru

Correct Answer: [B] J. B. Kripalani

216. When did the Dandi March take place?
(A) 12th March, 1930.
(B) 14th May, 1935
(C) 12th April, 1925
(D) 7th August, 1942

Correct Answer: [A] 12th March, 1930.

217. Chittagong Armoury Raid was undertaken under the leadership of
(A) Lokenath Pal
(B) Upendra
(C) Surya Sen
(D) Anata Singh

Correct Answer: [C] Surya Sen.




218. Who elaborated the Drain of Wealth theory propounded by Dadabhai Naoroji?
(A) G K. Gokhale
(B) Feroz Shah Mehta
(C) M. G. Ranade
(D) B. T. Tilak

Correct Answer: [C] M. G. Ranade.

219. Indian National Congress was founded during the Viceroyalty of
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Lansdowne.
(C) Lord Lytton
(D) Lord Ripon

Correct Answer: [A] Lord Dufferin.

220. In which session of the India National Congress was the demand for Puma Swaraj raised?
(A) Lahore.
(B) Bombay
(C) Calcutta
(D) Madras

Correct Answer: [A] Lahore.







0 comments:

Post a Comment